Lifestyle

Secretul pe care guvernele din Europa nu vor să-l spună propriilor cetățeni despre COVID-19. Cifrele însă le dau de gol

Secretul pe care guvernele din Europa nu vor să-l spună propriilor cetățeni despre COVID-19. Cifrele însă le dau de gol

De mai bine de o lună, Europa se confruntă cu un al doilea val al pandemiei de COVID-19. Numărul zilnic de cazuri a ajuns în multe țări de pe continent să fie egal sau chiar mai mare decât recordurile din primăvară.

 

Din a doua pare a lunii august, numărul zilnic de cazuri înregistrat în Spania este mai mare decât numărul de cazuri din primăvară. Dacă în martie-aprilie, Spania a avut o singură zi cu peste 10.000 de cazuri, în august și septembrie, au fost 11 zile în care acest record a fost doborât.

 

Cu toate că numărul zilnic de cazuri este comparabil cu cel de la începutul pandemiei, nu același lucru se poate spune și despre numărul de decese. Când Spania raporta în martie aproape 10.000 de cazuri, erau aproape 800 de decese zilnic. În ultimele săptămni din septembrie însă, la un număr comparabil de cazuri, numărul de decese raportat abia a trecut de 100 de persoane.

Cazul Spaniei nu este însă singular. Și în Franța se întâmplă la fel. Săptămâna trecută, s-au înregistrat chiar și 16.000 de cazuri pe zi, cu mult peste vârful din primăvară de 5.000. Cu toate acestea, numărul victimelor a fost cu mult mai mic: sub 100 zilnic în septembrie, față de peste 1.000 zilnic în martie-aprilie. La fel și în Marea Britanie. La un număr de cazuri aproape egal cu cel din primăvară, s-au înregistrat cifre cu mult mai mici la rubrica decese. Astfel, britanicii nu au avut în ultima lună mai mult de 40 de decese zilnic, față de cele peste 1.000 pe care le înregistrau în fiecare zi în martie-aprilie.

Singura explicație rațională pentru diferențele mari înregistrate nu poate fi decât schimbarea modului de raportare a deceselor pentru persoanele depistate cu COVID-19. Însă această explicație lasă un semnn de întrebare. Tot mai mulți jurnaliști și cetățeni din Europa se întreabă care cifre privind mortalitatea noului coronavirus au fost reale? Cele de acum sau cele din primăvară?

Deși niciun guvern nu a dat acest răspuns, un lucru pare să fie tot mai clar: impunerea unor noi măsuri de lockdown a ieșit deocamdată din calculul guvernelor din Europa.