Home » Diverse » Adevărat sau fals? Doi reputați virusologi spulb...

Adevărat sau fals? Doi reputați virusologi spulberă miturile legate de coronavirus

Adevărat sau fals? Doi reputați virusologi spulberă miturile legate de coronavirus.

Doina și Costel Atanasiu sunt doi reputați virusologi români, școliți în România, Marea Britanie și SUA. De aproape două decenii, ei lucrează la institute științifice și universități din Philadelphia, statul Pennsylvania, exact în domeniul cel mai febril al acestor vremuri: virusologia.

Internetul abundă de teorii conspiraționiste. Propaganda marilor puteri – America, Rusia și China – lucrează la foc continuu. Pe lângă asta, omul de rând adaugă și el propriile păreri, propriile spaime și conspirații. Pe bună dreptate, lumea nu mai știe pe cine să creadă. Cei doi reputați virusologi spulberă miturile legate de coronavirus. Ei fixează, însă, și adevăruri esențiale despre pandemia care a luat captivă întreaga omenire, conform ziaristii.com.

Numele virusului este SARS CoV-2

Citește și:

Foarte multă lume, inclusiv unii specialiști, numesc virusul „COVID-19”. De fapt, COVID-19 este boala produsă de acest virus, așa cum vorbim de virusul HIV și boala SIDA.

Virus natural sau creat în laborator?

Ori de câte ori apare un virus nou, oamenii de știință își pun această întrebare la modul cel mai serios cu putință. Dacă virusul nu este natural, atunci fie a scăpat accidental dintr-un laborator, fie a fost diseminat intenționat, adică este bio-terorism.

Citește și:

Singura modalitate prin care se poate afla care este varianta corectă este de a secvențializa genomul virusului. Dacă ar fi fost creat în laborator, s-ar fi folosit secvențe genetice prezente în corona virusuri înrudite; și nu orice secvențe, ci acelea care sunt importante pentru ca virusul să infecteze celula umană.

Din acest punct de vedere, cea mai importantă proteină virală este proteina „spike”, acei „țepi” pe care îi vedem la suprafața virusului. Doar o mică regiune din această proteină spike, domeniul RBD, facilitează ancorarea virusului de un receptor prezent la suprafața celulei umane. Dacă proteina spike nu reușește să se lege de acest receptor, virusul este incapabil să între în celulă, și ca atare este inofensiv.

Citește și:

Pentru a crea în laborator un virus mai infecțios decât originalul, trebuie manipulată genetic exact această regiune RBD din proteina spike. Pe 17 martie, în prestigioasa revistă „Nature Medicine” a fost publicat genomul virusului SARS CoV-2. Nu s-a constat nimic suspect la nivelul regiunii RBD, nimic care nu ar fi putut apărea în mod natural.

Mai mult decât atât, cercetătorii au comparat secvența genetică a întregii proteine „spike” din virusul care cauzează pandemia actuală cu virusuri izolate din liliac, pangolin și SARS-ul uman apărut în 2003 (și care a fost rebotezat SARS CoV-1). Spre surprindera lor, au constat că virusul actual, SARS CoV-2, este aproape identic cu cel din liliac și pangolin, dar mai puțin înrudit cu SARS-ul original. Asta sugerează că virusul a sărit de la liliac sau pangolin la om.

Cum combatem coronavirusul mental. Mic tratat de supraviețuire

Un virus creat  omoare bătrânii planetei?

Vestea că virusul omoară preponderent persoanele peste 60 de ani a aprins imaginația multora. Conspiraționiștii au prezentat un video în care Bill Gates prezicea încă din 2015 că un virus ucigaș va porni din China și se va răspândi imediat în toată lumea, asta ducând la concluzia că totul a fost premeditat cu exactitate.

Dincolo de faptul că un plan atât de diabolic nu ar fi fost făcut public, cei care știu engleză au realizat imediat că Bill Gates trăgea de fapt un semnal de alarmă, informa pe cei care aveau urechi să audă că omenirea nu era pregătită pentru o astfel de pandemie. Se știe de ani de zile că o astfel de pandemie este doar o chestiune de timp. Cercetătorii nu și-au pus niciodată problema dacă un astfel de virus va apărea, ci când va apare.

Vestea proastă este că aceasta nu va fi ultima oară când vom vedea un virus sărind de la animale la om, dar putem schimba cursul unei epidemii/pandemii dacă învățăm ceva din experiență actuală.

Virusurile nu există

Cea mai ridicolă, dar și cea amuzantă dintre toate conspirațiile. Se spune că un mare miliardar ar fi oferit 10 milioane de dolari omului de știință care ar putea demonstra că virusurile există; se mai zice că premiul n-ar fi fost încasat niciodată.

N-am mai râs atât de mult de la ultimul film SF de duzină în care o tipă genială de maximum 28 de ani (neapărat super-sexy, că doar în știință  lucrează numai fotomodele) descoperea un vaccin în trei zile și salva lumea de la apocalipsă pe ultima sută de metri.

Virusul este inactivat de alcool

Adevărat. Cu condiția ca alcoolul să fie minimum 70% și lăsat cel puțin 5 minute pe suprafața de sterilizat.

Săpunul inactivează virusul

Adevărat. Săpunul este chiar mai eficient decât alcoolul. Virusul are o membrană lipidică, membrană care este distrusă cu ușurință de săpun sau detergent.

Tehnologia 5G a creat virusul

Cât de periculoasă este tehnologia 5G – este un subiect care mă depășește, las inginerii și fizicienii să răspundă la această întrebare. Dar indiferent cât de multă energie ar emite rețelele 5G (am înțeles că asta ar fi problema), nu are absolut nicio legătură cu apariția unui virus.

Măștile protejează împotriva infecției virale

Subiectul este controversat. Există argumente pro și contra purtării măștilor în cazul acestei pandemii. Le voi prezenta pe amândouă.

Țările asiatice au recomandat cetățenilor să poarte măști încă din prima zi.

Parteneri