Actual

Anchetă transfrontalieră EUROPOL. Românii implicați. Milioane de euro din cutii de carton furate

Anchetă transfrontalieră EUROPOL. Românii implicați. Milioane de euro din cutii de carton furate

Anchetă transfrontalieră EUROPOL. Europol a început o investigație care urmărește investigarea „hoților de carton”, care duce la un prejudiciu de câteva milioane de euro. Hoții au reușit să facă o avere din cartonul aruncat care trebuia să fie reciclat. Europol, numit și „anchetatorul european” se ocupă cu urmărirea transfrontalieră a infractorilor.

În Madrid, capitala Spaniei, Serviciul pentru Protecția Mediului (SEPRONA), care face parte din Garda Civilă Spaniolă a fost creat după ce Poliția Municipală Madrid a eșuat să prindă hoții de carton reciclabil. Se estimează că aproximativ jumătate din cartonul care trebuia reciclat a fost furat, pagubă ce duce la pierderea din bugetul capitalei de circa 16 milioane de euro.

În luna februarie, Seprona a inițiat o operațiune, numită operațiunea Hârtie, în care din 42 de suspecți, 3 erau de cetățenie spaniolă, restul fiind români. Aceștia au fost acuzați de furatul și distribuirea a mai mult de 67.000 de tone de reciclabil, ducând la un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro/an.

Procesul într-un caz asemănător, în care poliția are dovezi fotografice a hoților ieșind din pubelele speciale de reciclat, a fost întârziat din cauza pandemiei generate de noul virus. Probele fotografice apar ca un șoc pentru autorități, deoarece, în anul 2016, au fost introduse noi pubele cu găuri mai mici ca să împiedice hoți din a intra în acestea.

Îmbogățirea pe baza cartonului aruncat și reciclat nu vine ca o uimire, persoane ca miliardara Zhang Yin, supranumită „regina gunoiului”, construindu-și imperiul din firma sa care importă cutii de carton folosite din Statele Unite. 

„Fenomenul este mult mai larg răspândit decât v-ați putea imagina în Europa. S-a ajuns de la furtul de hârtie la spălare de bani și fraudă, cooperând cu autorități atât de pe plan național, cât și internațional”, a declarant José Alfaro Moreno, liderul care se ocupă de crimele ecologice din cadrul Europol.

Suma este amețitoare, ne întrebăm când și autoritățile din România vor înțelege valoarea deșeurilor reciclabile astfel încât să se pornească o amplă campanie de comunicare și educare a populației pentru a putea colecta selectiv deșeurile gospodăriilor și cel al companiilor.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *