joi, iulie 9, 2020

Aspirina, în doze mici. Riscuri și beneficii.Când aspirina este luată preventiv, trebuie luat în considerare și riscul administrării ei, nu doar potențialele beneficii.

British Journal of Clinical Pharmacology a publicat recent o meta-analiză. Potrivit acesteia, aspirina cu doze mici scade semnificativ riscul de boli cardiovasculare, dar crește riscul de sângerare.

Cercetătorii nu au descoperit, încă, echilibrul dintre riscurile și beneficiile administrării aspirinei. Aceștia au hotărât să analizeze informațiile din toate studiile observaționale relevante și din studiile controlate randomizate, realizate până acum.

Citește și:

În cazul atacurilor de cord non-fatale, a accidentelor vasculare cerebrale non-fatale sau a deceselor din cauze cardiovasculare, cercetătorii au găsit un factor comun. Și anume, că administrarea aspirinei în doze mici la persoanele FĂRĂ boli cardiovasculare a fost asociată cu o incidență mai mică cu 17% a evenimentelor cardiovasculare, ca cele citate mai sus.

Deasemenea, administrarea de aspirină în doze mici a fost asociată și cu un risc cu 47% mai mare de sângerare gastrointestinală. Și cu un risc mai mare cu 34% de sângerare intracraniană.

Citește și:

„Aceste riscuri și beneficii trebuie cântărite în analiza deciziei de a administra aspirina în prevenția primară”, a declarat co-autor Lee Smith, doctor în doctorat, al Universității Anglia Ruskin, în Marea Britanie, conform DCMedical.

Cu toate că au fost evaluate multe zeci de efecte asupra sănătății, în afară de bolile cardiovasculare și de sângerare, probele pentru acestea rămân slabe. Prin urmare, nu ar trebui să fie o considerație majoră atunci când se decide dacă se utilizează aspirină cu doze mici.

Parteneri