sâmbătă, august 8, 2020

Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul ținut din dragoste pentru Sfânta Fecioară Maria.

Astăzi creștinii au intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut şi ca Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este unul dintre cele mai importante posturi din an.

De obicei, Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 1 august. Conform regulile bisericești, însă, atunci când data de 31 iulie cade într-o zi de miercuri sau una de vineri, așa cum se întâmplă în 2020, postul poate să înceapă cu o zi înainte. Postul se va încheia pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.

Citește și:

Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume.

„Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi.

Pentru că ea era binecuvântată şi sfântă şi nu avea nevoie de post. Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei”, spunea Sfântul Simeon al Tesalonicului.

Citește și:

Postul Adormirii Maicii Domnului 2020. Perioadă de restricții impuse

Se crede că acest post îi pregăteste pe creştini pentru cele două mari sărbători din luna august. Este vorba de Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Slujitorii Bisericii recomandă ca în această perioadă restricţiile alimentare să fie completate cu multă rugăciune şi multe fapte bune.

E un post al bucuriei, ţinut din dragoste pentru Maica Domnului, nu unul de tristeţe, cum e al Paştelui. Acum e bine să ne şi spovedim păcatele şi, dacă ni se dă dezlegare, să ne împărtăşim. Copiii, până la 7 ani, bătrânii, bolnavii şi gravidele sunt scutiţi de post, numai dacă preotul le-a dat încuviinţarea înaintea începerii postului.

Ce să nu faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

  • Nu este bine să speli haine cu mâna.
  • Nu ai voie să faci treabă în casă în timpul slujbelor de peste zi de la biserică.
  • Nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri. Sunt interzise toate evenimentele care implică dans și voie bună, căci sunt considerate o lipsă de respect față de Fecioara Maria.
  • În fiecare zi de luni, miercuri și vineri se recomandă să se consume în special hrană uscată, dar doar după ora 15:00. Până la această oră este bine să nu mâncăm nimic. Este indicată rugăciunea și să ne împăcăm cu cei pe care i-am supărat. Este și o zi benefică pentru păreri de rău și reconcilieri.

Parteneri