Economic

Ce se întâmplă în Camera Deputaților cu ordonanța de urgență care vizează creșterea alocațiilor pentru copii

Ce se întâmplă în Camera Deputaților cu ordonanța de urgență care vizează creșterea alocațiilor pentru copii

Deputații votează la această oră ordonanța de urgență a guvernului care vizează creșterea în etape a alocațiilor pentru copii. Deputaţii au respins ordonanţa privind alocaţiile. Guvernul Orban este obligat acum să le dubleze de la 150 la 300 de lei.

Guvernul Orban este obligat ca de la 1 septembrie să dubleze alocaţiile pentru copii. Au fost 166 de voturi pentru, 63 voturi „împotrivă” şi 29 de abţineri.

Comisia de muncă a Camerei consideră că dublarea alocațiilor pentru copii trebuie să aibă loc din această lună și nu pe parcursul a trei ani, așa cum propune guvernul. Cabinetul Orban a explicat de mai multe ori că nu are fondurile disponibile.

Potrivit actului normativ adoptat de parlament anul trecut indemnizația trebuia dublată încă de la 1 martie anul acesta, de la 150 la 300 de lei, însă guvernul a amânat termenul de aplicare din lipsă de bani.

Dezbaterile generale au fost precedate de o solicitare a PNL le retrimitere la Comisie a proiectului, respins însă de majoritate. Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a acuzat PSD de joc politic în prag de alegeri locale și a susținut totodată că liberalii doresc o majorare a indemnizației, însă ea trebuie făcută în mod responsabil și sustenabil.

Florin Roman: Faptul că dumneavoastră, cei de la Partidul Social Democrat, aţi înţeles să introduceți tema alocațiilor copiilor ca și temă politică este și greșit, și este greu de explicat din partea dumneavoastră cum niciodată atunci când aţi fost la guvernare nu ați mărit alocații.

 

De cealaltă parte, liderul deputaților special-democrație, Alfred Simonis, respinge acuzațiile liberalilor, afirmând că nu e vorba de un joc politic, ci de o prioritizare, iar guvernul ar trebui să găsească resursele financiare necesare creșterii indemnizației.

Alfred Simonis: Aţi venit cu acest procent de 20%, care practic înseamnă o diminuare cu 80% față de ceea ce propunem noi. Nu negociem drepturile copiilor cu dumneavoastră.

La rândul său, deputatul USR Cristian Seidler se opune dublării alocațiilor acum, pentru că, spune el, nu există studii privind aplicarea acestei indemnizații în statele europene, deci subiectul ar trebui dezbătut în continuare la comisiile parlamentare. PMP şi UDMR cer guvernului să nu facă economii pentru cei 3,6 milioane de copii.

Camera Deputaților a votat respingerea ordonanței de urgență care viza creșterea etapizată a alocațiilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *