Social

Ce trebuie să facă de 15 august fetele care vor să se mărite, tradiții populare

Ce trebuie să facă de 15 august fetele care vor să se mărite, tradiții populare

Ce trebuie să facă de 15 august fetele care vor să se mărite. Sărbătoarea este una dintre cele mai așteptate zile de întrega creștinătatea când are loc Adormirea Maicii Domnului. Momentul este plin de tradiții pe care toată lumea le păstrează cu sfințenie, din vremuri îndepărtate.

Biserica Ortodoxa prăznuieşte în fiecare an, la 15 august, Adormirea Maicii Domnului, cea mai de seamă dintre sărbătorile Sfintei Fecioare. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sarbatoare închinată Sfintei Fecioare Marie, iar în calendarul popular, de Sânta Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală şi zi nelucrătoare la noi, la fel ca şi în alte zece ţări europene – Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

Câteva tradiții legate de sărbătoare Adormirea Maicii Domnului:

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioşilor ortodocsi, având randuită o perioadă de două săptămâni de postire, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească. În seara dinaintea sărbătorii se săvârşesc în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului.

În ajunul marii sărbători, nimeni nu are voie să muncească pentru că altfel vei avea mari probleme în viață, iar femeile însărcinate vor avea probleme la naștere.  O altă tradiție spune că nu e bine să-ți tunzi părul în acestă zi și nici să mergi înapoi, pentru că o vei întrista foarte rău pe Maica Domnului care va plânge din cauza ta. Dacă de sfânta Maria vor înflori trandafirii, atunci vom avea o toamnă lungă și îndelungată. Nu în ultimul rând, toți cei care au probleme grave, în orice domeniu, trebuie să se roage cu cea mai mare credință în ziua de 15 august pentru că atunci rugăciunile cătrea Preasfânta Fecioară sunt cele mai ascultate.

De asemenea, fetele care vor să se căsătorească, vor trebui să se spele cu apă de busuioc. În alte locuri, în casele care au fete de măritat, icoana Fecioarei se spală cu flori de busuioc pentru ca fetele să aibă noroc la măritiș, de un flăcau cumsecade, harnic şi drăgăstos, sau, se culege năvalnicul – o plantă care creşte în paduri, şi se dăruieşte fetelor tinere ca să aibă parte de cât mai mulţi peţitori.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

După Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se deschide sezonul de nunţi, care durează din 16 august şi până în 14 noiembrie, încep şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă, dar şi praznicele de pomenire a morţilor.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *