sâmbătă, august 8, 2020

Celebru epidemiolog, vești bune: „În curând numărul cazurilor va scădea”.

Celebrul epidemiolog clujean Molnar Geza face o serie de declarații optimiste, în contextul creșterii alarmante a numărului cazurilor de infectări cu coronavirus. Molnar Geza a declarat pentru Radio Cluj, că „în mod natural, nu poate urma decât o descreștere a numărului cazurilor” de coronavirus.

Declarația este făcută în contextul în care, de mai bine de o săptămână, în țară se înregistrează zilnic peste o mie de cazuri noi de Covid-19.

Citește și:

„De pe acest platou de peste 1.000 de cazuri zilnic înregistrate, în mod natural, nu poate urma decât o descreștere a numărului cazurilor. Care este previzibilă în două-trei săptămâni de aici încolo.

În momentul de față, după părerea mea, toată activitatea de ocrotire a stării de sănătate a populației se bazează pe două elemente majore. Unul este comportamentul individual. Iar al doilea este aspect este asistența medicală.

Citește și:

Și aici trebuie să amintesc că este îmbucurător că și în România, datorită terapiei intensive și a asistenței medicale, decesele sunt mai rare decât în perioada anterioară a vârfului epidemic”, a spus Molnar Geza.

„Problema carantinei este o problemă administrativă”

În urmă cu două zile, epidemiologul Molnar Geza propune o investigare și un apel ferm la populație privind respectarea măsurilor de igienă. Acesta a declarat pentru Digi24 că trebuie să lăsăm medicii să lucreze.

Citește și:

„Eu nu zic că trebuia să luăm modelul suedez, deși ei sunt cu un indicator mai bun decât noi. Deci închiderea pe baza acestor criterii este greu de implementat, cât și de suportat. În afară de asta lasă o posibilitate a zonei de manevră și pentru abuzuri.

Eu aș face așa: să lăsăm medicii să lucreze. Aș face investigare și apel la populație să respecte igiena.

Problema gradului de ocupare a paturilor. Dacă mă uit la o statistică de acum 10 zile unele județe raportează 100% a gradului de paturi ocupate cu asimptomatici. Acestea trebuiesc rezolvate și evitată birocrația. În mod normal un focar de această natură nu poate să țină mai mult de 3-4 zile. Mă mir de Ploiești sau Dâmbovița. Problema carantinei este o problemă administrativă”, a mai spus Molnar Geza.

Parteneri