Social

Cum celebrăm Crăciunul, în plină pandemie? Relaxarea măsurilor, la nivel de discuție în anumite țări din Europa

Cum celebrăm Crăciunul, în plină pandemie? Relaxarea măsurilor, la nivel de discuție în anumite țări din Europa

Liderii europeni discută despre relaxarea măsurilor în perioada sărbătorilor și vor să găsească soluții pentru a permite celebrarea Crăciunului și Revelionului. În Spania, Germania, Franța, Marea Britanie și Italia măsurile au fost anunțate.

În Spania, guvernul recomanda ca petrecerile din timpul sărbătorilor să desfășoare în spațiul deschis, cum ar fi pe terasele restaurantelor. Guvernul Cataloniei intenționează să permită adunări de maximum 10 persoane de Crăciun.

„Nimic nu este bătut în cuie, trebuie să găsim un consens cu privire la restricțiile de sărbători”, a declarat ministrul spaniol al sănătății.

Spaniolilor le va fi permis să iasă pe stradă până la 1.00 noaptea, în ajunul Crăciunului și de Revelion, adică pe 24 și 31 decembrie. Interdicția de a ieși din casă momentan este până în ora 23.00.

În Germania, potrivit unui proiect făcut public marți, restricțiile în perioada sărbătorilor vor fi mult mai relaxate în perioada 23 decembrie – 1 ianuarie. Liderii regionali urmează să-și prezinte propunerile miercuri în fața cancelarului Angela Merkel.

Între 23 decembrie și 1 ianuarie vor fi permise întâlnirile cu maxim 10 persoane adulte și oricâți copii sub 14 ani. Este recomandat să se evite slujbele tipice, la care participă mai multe persoane, dar bisericile vor avea voie să organizeze ceremonii festive. Focurile de artificii ar putea fi interzise în unele locuri publice.

În Marea Britanie, planurile pentru reuniunile familiare sunt la nivel de discuție, dar între 23 și 27 decembrie vor fi permise întâlnirile rudelor și prietenilor din maxim trei gospodării.

Nicola Sturgeon, premierul Scoției, a spus că măsurile de relaxare vor fi temporare și limitate, iar pentru a limita infectările, guvernul le cere în continuare oamenilor să fie prudenți.

Boris Johnson, permierul Regatului susține că familiile trebuie să aibă șansa să se întâlnească de sărbători, chiar dacă sunt riscuri mari.

„Nu pot spune că Crăciunul va fi normal anul acesta, dar într-o perioadă de adversitate, timpul petrecut cu cei dragi este și mai prețios”, a spus el.

”Cu toții ne dorim să petrecem de Crăciun, avem nevoie și cu siguranță simțim că o merităm. Dar, în mod evident, acest virus nu va acorda un armistițiu de Crăciun… Trebuie să ne gândim bine și să evaluăm riscurile vizitării rudelor în vârstă”, a mai adăugat Boris Johnson.

Potrivit informațiilor din mass media centrală și locală, preluată de The Guardin, președintele Franței, Emmanuel Macron urmează să anunțe o relaxare a restricțiilor. La 1 decembrie se vor redeschide bisericile, unele muzee și săli de eveimente culturale, iar de la 18 decembrie vor fi permise vacanțele în anumite zone ale tării.

Sloganul Franței pentru desfășurarea sărbătorilor de iarnă este ”celebrați, dar nu petreceți”, iar măsurile în vigoare de Crăciun și Revelion, urmează să fie anunțate, potrivit Libertatea.

În Italia, măsurile pentru sărbătoririle de Crăciun se vor anunța pe 3 decembrie. Pentru ca oamenii să-și poată face cumpărăturile de Crăciun, autoritățile se gândesc să deschidă magazinele până la ora 22.00 chiar 23.00, în zonele cu risc de infectare scăzut sau mediu.

În zonele roșii, italienilor ar putea să le fie permisă vizitarea de Crăciun, a rudelor care locuiesc singure, pentru ca ”nimeni să nu se simtă abandonat în timpul sărbătorilor”.

Premierul Giuseppe Conte, ar fi dat de înțeles, că în timpul sărbătorilor de iarnă stațiunile de schi ar putea fi închise.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății recomandă reuniuni de familie cât mai restrânse. Maria Van Kerkhove susține că o reuniune online ar fi soluția ideală.

„Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”, a declarat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS.