Lifestyle

De ce este important să facem sport dimineața. Ce alimente ar fi bine să mâncăm, funcție de tipul de sport practicat

De ce este important să facem sport dimineața. Ce alimente ar fi bine să mâncăm, funcție de tipul de sport practicat

Micul dejun este considerat masa cea mai importantă a zilei, pentru că trebuie sa îți asigure energia necesară pentru întreaga zi.

Acesta este principala rezervă de minerale, vitamine și nutrienți de care ai nevoie pe tot parcursul zilei, astfel încât să nu te simți lipsit de vlagă și energie.

Iar beneficiile pe care le aduce micul dejun asupra sănătății nu se opresc aici.

Momentul ideal pentru a lua micul dejun este la cel puțin 30 de minute de la trezire, pentru că organismul este pregătit să absoarbă vitaminele și mineralele conținute în alimentele servite la masa de dimineață.

Dar, pentru a avea un corp perfect sănătos, trebuie să alocăm măcar 10 minute mișcării, sportului.

Sfaturile nutriționiștilor

Funcție de tipul de sport pe care îl practici dimineața, există câteva reguli alimentare de care ar trebui să ții cont.

„În primul rând, depinde ce sport facem dimineața, pentru că nu toate antrenamentele necesită alimentare suplimentară, ba din contră. Dacă mergem la Yoga, de exemplu, chiar nu e recomandat să mâncăm înainte de a parcurge practica zilnică. Aș spune că pentru antrenamentele moderate trebuie să mâncăm normal, cu o ora înainte de exerciții, că și cum am avea o zi obișnuită la birou.

În cazul în care practicăm regulat Pilates, Yoga, gimnastică medicală sau exerciții de tonifiere ușoare este indicat să optăm pentru un mic dejun ușor, cu un aport de 10-15 g de proteine ușor digerabile, o cantitate mică de glucide cu absorbție lentă asociate cu legume și ceva grăsimi sănătoase provenite din avocado sau nuci crude.

Dacă facem antrenamente de creștere a masei musculare, cu 1.5 ore înainte de antrenament se recomandă un mic dejun care să asigure circa 20 de g de proteină de bună calitate (curcan, somon, ton, ou) asociate cu 10-15 g de glucide cu absorbție moderată (pâine neagră, cereale integrale, hrișcă, mei) și legume (ardei, kale, roșii) și câteva felii de avocado, puțîn unt de caju sau fulgi de cocos.

Dacă preferința noastră este înspre antrenamentele cardio, înainte cu 1.5 ore de antrenament este recomandat să optăm pentru un mic dejun cu un aport glucidic mai ridicat, de exemplu cereale integrale cu fructe și puțin iaurt sau lapte de migdale”, a explicat Cori Grămescu pe Facebook.