miercuri, august 5, 2020

De ce trebuie să porți masca? Lucian Mândruță. „O porți să nu dai mai departe ceva ce poate ucide pe alții”

Jurnalistul a reacționat dur la un filmuleț în care mai mulți tineri își dau jos masca de protecție de pe față și se declară ”liberi”. În urmă cu doar câteva zile, Mândruță a trecut prin momente teribile, după ce a chemat Salvarea pentru fiul său mai mic, acesta fiind suspect de COVID-19. Din fericire, alarma a fost falsă.

Citește și:

Cu toate acestea, Lucian Mândruță ia foarte în serios toate măsurile de protecție împotriva coronavirusului. Acesta a scris pe contul său de Facebook un text în care explică necesitatea purtării măștii de protecție. Jurnalistul a vorbit într-un limbaj simplu, accesibil tinerilor.

„Fara masca sunt liber, spune un spot al unui influencer, in care joaca si ceva tineri. Lor ma adresez acum. Si incep cu ala care zice ca nu poate sa comunice si sa respire bine fara masca.
Ideea ta, din cate inteleg, e ca masca e o constrangere nenaturala. Corpul uman nu are masti. E liber de la mama natura! Ei, aici gresesti. Nasul tau e deja o masca, pe care o ai de la nastere, iar mucoasa din caile aeriene are exact rolul asta: sa opreasca microbii inainte sa ajunga in plamani. La fel, in gat, amigdalele au acelasi rol. De masca! Ai fi stiut asta daca la biologie nu stateai pe whatsapp.

Masca creata de om e un sistem de filtrare in plus

Natura nu ti-a facut plamanii conectati direct la aer, dragul meu. Exista sisteme de filtrare pana la ei. Masca creata de om e doar unul IN PLUS. Vrei sa respiri si mai liber, cum zici? Taie-ti nasul. Sau macar parul din el! Scoate-ti mucoasa si amigdalele, ideal si omusorul, ca si ala te opreste! Acum serios – stiu ca daca dai o cautare pe net gasesti pareri pro si contra de la medici. Dar mai stiu un lucru: daca aia contra mastii se inseala si eu n-o port, pierd o potentiala protectie in vremurile astea cu infectii in crestere.
Invers, daca aia care sunt pentru masca se insala si masca nu m-a ajutat cu nimic, pot spune totusi un lucru simplu: nici nu mi-a facut vreun rau. E pariul lui Pascal, adaptat la pandemie. Google “Pascal”. Nu limbajul de programare. Filozoful. Acum insa altceva vreau sa-ti spun. Da, ai dreptate sa te indoiesti de autoritati.

Masca n-o porti pentru Orban sau pentru Arafat

Dar masca n-o porti pentru Orban sau pentru Arafat. O porti sa nu omori o bunica sau un unchi in varsta, nici macar rude cu tine. O porti sa nu dai mai departe ceva ce poate ucide pe altii. Chiar daca tu scapi fara macar o febra. Tot asa cum iti tii banii in buzunar si nu arunci cu ei pe strada, fa la fel cu virusul. Tot asa cum nu dai cheile de la masina unuia beat si fara carnet.
Tot asa cum nu-ti dai prietena… Ah, nu, aici nu se potriveste. Prietena ta e un om liber si inteligent si nu trebuie sa-ti ceara tie voie. Nici macar cand vrea sa poarte masca”, este mesajul lui Lucian Mândruță.

Citește și:

Parteneri