Social

Declarație a unui înalt funcționar din sistemul de sănătate: ”Sistemul medical românesc nu era pregătit pentru aceste valuri de îmbolnăviri”

Declarație a unui înalt funcționar din sistemul de sănătate: ”Sistemul medical românesc nu  era pregătit pentru aceste valuri de îmbolnăviri”

Declarație a unui înalt funcționar din sistemul de sănătate. România a înregistrat până acum două milioane de cazuri de COVID-19 și aproape 60.000 de decese, iar sistemul medical românesc nu era pregătit pentru aceste valuri de îmbolnăviri – a declarat, astăzi, Adriana Pistol, șefa Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Aceasata a susținut că eforturile au fost remarcabile, fiind implicate peste 300 de spitale, majoritatea publice, care au asigurat aproape 25.000 de paturi. În prezent sunt de mare ajutor noile centre ambulatorii de evaluare, a mai arătat Adriana Pistol.

Adriana Pistol: ”În aceste centre de evaluare cazurile noi de îmbolnăvire și care au un potențial de severitate, cu factori de risc, pot fi în mod rapid investigate și pot primi tratamente antivirale, fi orale, fie aticorpi monoclonali, în sistem ambulator, încă din fazele incipiente ale bolii, pentru că am observat și în valul anterior foarte multe cazuri severe și decese s-au datorat inițierii tratamentului destul de tardiv.”

Astăzi au fost anunțate aproape 20.000 de cazuri noi de COVID-19. În spitale sunt acum 5.400 de persoane infectate cu SARS-CoV- 2, dintre care 564 la terapie intensivă.

Numărul cazurilor noi de COVID-19 continuă să crească

În primele două săptămâni din februarie, în cel mai sumbru scenariu, am putea avea între 19.000 și 70.000 de cazuri noi de COVID-19 zilnic – a declarat, astăzi, ministrul sănătății, Alexandru Rafila. El a menționat că aceste scenarii prezintă un interval mediu și unul maxim privitor la numărul de cazuri pe care le-am putea înregistra.


Alexandru Rafil: Până la data de 14 februarie scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval este să avem peste 70.000 de cazuri într-o zi. Nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem, să spunem, între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, dar luaţi-le, tot aşa, în limita asta largă, iar la decese între 60 şi 360.