Home » Economic » Guvernul vrea să aplice metoda “Kurzarbeit&...

Guvernul vrea să aplice metoda “Kurzarbeit” pentru sprijinirea companiilor româneşti

Guvernul vrea să aplice modelul german de sprijinire a companiilor pentru a nu-şi concedia salariații. Premierul Ludovic Orban spune că trebuie stabilită o perioadă de aplicare și criterii clare de acordare.

Metoda “Kurzarbeit” cu care Germania și-a revenit după criza financiară din 2008 este folosită și în alte țări europene, dar pentru România ar fi ceva nou. Numele se traduce prin “program de lucru cu timp redus”.

Citește și:

Atunci când unei companii i se reduc drastic veniturile, aceasta nu mai are nevoie de la fel de mulți angajați. În mod normal, firma ar recurge la concedieri proporționale cu scăderea vânzărilor.

Metoda “Kurzarbeit” este soluţia pentru păstrarea întregului personal

Practic, firmele fac un program redus de lucru, în funcție de necesitate, iar statul plătește parțial orele de muncă pierdute de angajați.

Citește și:

Guvernul trebuie să facă acum un regulament clar de aplicare, astfel încât să nu recurgă la această măsură de sprijin firmele care în realitate nu ar avea nevoie.

Cheltuielile cu un astfel de sistem de sprijin vor putea fi decontate la nivelul Uniunii Europene, prin programul SURE, special constituit pentru măsuri de relansare economică, transmite Rador.

Parteneri