Economic

Impactul pandemiei de Coronavirus: Mai multe sectoare ale economiei solicita sprijin financiar

Impactul pandemiei de Coronavirus: Mai multe sectoare ale economiei solicita sprijin financiar

Impactul pandemiei de Coronavirus. Sectoare ale economiei grav afectate de pandemie solicită sprijin financiar pentru a-și continua activitatea. Cifrele raportate de autorități în numeroase state provoacă îngrijorare în rândul analiștilor economici.

Cu toate acestea, reintroducerea unor restricții devine necesară, pentru că de la o zi la alta bilanțul cazurilor de coronavirus crește. Potrivit datelor prezentate de Universitatea americană Johns Hopkins, aproape 17.500.000 de persoane au fost contaminate până acum, numărul deceselor a urcat la 677 de mii, iar cel al oamenilor vindecați se apropie de 11 milioane, transmite Rador.

Prima economie a lumii, cea americană, a suferit o contracție de 32,9% în perioada aprilie-iunie, cea mai mare de la al doilea război mondial încoace. Analistii publicației „The Guardian” spun că aceast record nedorit vine în contextul în care 1,43 de milioane de americani au depus actele pentru șomaj doar săptămâna trecută, situația amintindu-le de Marea Depresiune din anii ’30.

Impactul pandemiei de Coronavirus: Mai multe sectoare ale economiei solicita sprijin financiar

Cum vor evolua lucrurile nu se știe, mai ales că state precum California, Florida și Texas au început să revină la restricții ce pun presiune pe activitățile economice. Veștile nu sunt bune nici pe continentul european. În același interval, prima economie a Europei, Germania, a avut o cădere a Produsului Intern Brut de 10 procente, fiind comparată situația, ca și peste Ocean, cu criza ce i-a urmat celei de a doua conflagrații mondiale. Franța, Belgia, Austria, Italia au raportat cifre la fel de îngrijorătoare.

Companiile aeriene, constructorii de automobile, comercianții, operatorii din turism vorbesc de pierderi de miliarde de euro și sunt firme care riscă să dispară dacă nu vor fi investite fonduri. Un singur domeniu pare să fi profitat de pandemie.

De lunile de carantină au beneficiat platformele digitale. Amazon pare a fi cel mai mare câștigător, cu o cifră de afaceri mai mare cu 40%, până la aproape 89 de miliarde de dolari, și un profit net care se dublează, la 5,2 miliarde. Şi Facebook a raportat venituri mai mari cu 11% în trimestrul II, de aproape 19 miliarde de dolari.