Lifestyle

Întâlnire Putin-Maria Sandu: Ce se va întâmpla mai departe, vor avea relaţii constructive?

Vladimir Putin, președintele Rusiei

Întâlnire Putin-Maria Sandu: Ce se va întâmpla mai departe, vor avea relaţii constructive? Președintele rus Vladimir Putin urmează să aibă o primă întâlnire cu noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu în contextul continuării cooperării dintre cele două ţări.

Rusia speră să aibă relaţii constructive cu noul preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce Kremlinul l-a susţinut deschis pe rivalul acesteia, Igor Dodon. Preşedintele Putin spunea în mesajul de felicitare că dezvoltarea legăturilor bilaterale corespunde intereselor de bază ale celor două popoare şi – potrivit corespondentului nostru la Moscova – presa rusă se arată încruajată de afirmaţiile recente ale noului preşedinte moldovean.

Ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, a confirmatîntr-o emisiune TV, că va avea în curând o întâlnire cu Maia Sandu pentru a discuta parametrii continuării cooperării dintre cele două ţări. În acelaşi timp, pe mediile ruse relatează astăzi că în interviul acordat ieri pentru BBC, Maia Sandu s-a pronunţat pentru relaţii cu Rusia, declarând că speră să discute cu preşedintele Vladimir Putin, inclusiv cea mai serioasă dintre probleme, care este reglementarea transnistreană.

Ea a declarat, de asemenea, că doreşte să aibă relații pozitive cu Putin. Asigurarea unor condiţii bune pentru cetăţenii moldoveni care lucreză în număr foarte mare în Rusia, debolcarea exporturilor de produse moldoveneşti şi semnarea acordului în domeniul pensiilor sunt primele planuri importante pe care Maria Sandu dorește să le ducă la bun sfârșit, potrivit RRA.

Reamintim că duminică, 15 noiembrie, au avut loc alegerile prezidențiale, al doilea scrutin, în Republica Moldova. În urma voturilor, Maia Sandu devine prima femeie președinte a acestei țări.

Într-un interviu acordat celor de la Euronews, președintele ales, Maia Sandu, a declarat că nu va neglija relațiile cu Putin.

„Moldova se află la o răscruce de drumuri. Ori devine un stat funcțional cu conducere competentă – sau devine un stat eșuat. Și un stat funcțional înseamnă, în primul rând, un stat care oprește corupția și un stat care încurajează afacerile și, la rândul lor, companiile creează locuri de muncă, plătesc pensii și salarii. Moldova are doi vecini, România și Ucraina. Și sub președintele Dodon, relațiile cu aceste țări au fost complet înghețate.

Relațiile cu UE și SUA au mers din rău în rău, dar chiar și cu Rusia. Igor Dodon a folosit acest lucru pentru interesele sale personale. În niciun caz pentru a rezolva problemele țării. Și atunci știm că Rusia nu oferă asistență tehnică și de dezvoltare. De aceea trebuie să revenim la o politică externă echilibrată și să revenim pe drumul cel bun cu relații bune cu România, cu Ucraina, cu UE și SUA. Și da, am promovat integrarea UE, integrarea Moldovei în UE. Și asta voi face ca președinte”, declara Maia Sandu.