Social

Motivele pentru care îți poate fi anulat permisul de conducere. Cod Rutier 2020

Motivele pentru care îți poate fi anulat permisul de conducere. Cod Rutier 2020

Motivele pentru care îți poate fi anulat permisul de conducere. Cod Rutier 2020.

Codul Rutier s-a schimbat de la 1 iulie! S-au adus modificări importante care vor afecta persoanele ce intenționează să obțină permisul auto. În același timpîi va afecta și pe cei care l-au obținut deja, conform RomaniaTV.

Astfel, persoanele care își doresc să obțină permisul de conducere trebuie să fi terminat cel puțin 10 clase. Totodată ei trebuie să facă dovada terminării studiilor.

Deasemenea, iată motive pentru care ți se poate anula permisul de conducere. Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se dispune:

”a) de șeful serviciului poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătorești rămase definitivă, dispusă de o instanță din România;

b) de șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, pronunțată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracțiune săvârșită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârșită legislația română prevede această măsură.

(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de șeful serviciului poliției rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condițiile existenței unei sesizări din partea unei autorități competente sau a unui certificat de deces.Modificări (1)

(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situațiile prevăzute la alin. (1).Jurisprudență

(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliției rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării mențiunii în evidență. Jurisprudență”, se arată în articolul 203, la Măsuri tehnico administrative – Anularea permisului de conducere, potrivit lege5.ro.

Motive pentru care polițiștul poate dispune anularea permisului auto

a) dacă titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracțiune care a avut că rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită că urmare a nerespectării regulilor de circulație;

b) dacă titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal;

c) abrogată;

d) dacă titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanța prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.

e) dacă permisul de conducere a fost obținut cu încălcarea normelor legale, situație constatată de instanța competență.

f) dacă permisul de conducere a fost obținut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.