joi, august 6, 2020

Onestiul cinsteste numele Nadiei Comaneci. Pe 18 Iulie 1976, o fetita de 14 ani a reusit sa intre in istoria gimnasticii mondiale si primea, pe buna dreptate, titulatura de Zeita a Montrealului, obtinand primul zece din istoria JO.

Regina Gimnasticii Mondiale s-a nascut la 12 Noiembrie 1961, in Onesti, judetul Bacau, oras care se mandreste cu numele legendarei campioane.

Pentru ca sambata, 18 Iulie, se implinesc 44 ani de cand Nadia Comaneci a luat prima nota de 10 la Olimpiada de la Montreal, fosta gimnasta intra in istoria orasului sau natal, care a ales sa ii recunoasca meritele printr-un gest spectaculos.

Citește și:

Elena Pascu, consilier onestean, ne-a dezvaluit, in exclusivitate, ca a reusit sa duca la bun sfarsit un proiect de suflet, pentru a cinsti numele Nadiei Comaneci. 18 Iulie, ziua in care Zeita de la Montreal a luat primul 10 din istoria gimnasticii, va deveni ziua Onestiului, dovada ca timpul nu a estompat din stralucirea campioanei.

Onestiul cinsteste numele Nadiei Comaneci. Regina Gimnasticii Mondiale intra in istoria orasului sau natal!

Citește și:

“Am reusit astazi sa fac un lucru pe care mi-l doream de mult pentru Onesti. Am propus Consiliului Local stabilirea datei de 18 iulie pentru a fi ziua Onestiului. De ce 18 iulie? Pentru ca pe 18 iulie 1976, onesteanca Nadia Comaneci, Pasarea Maiastra a Gimnasticii Mondiale, a luat prima nota de 10 la olimpiada de la Montreal.

O intreaga LUME, stie ca Onestiul este sinonim cu GIMNASTICA. Asa am patruns noi, onestenii in lume si tot asa vrem sa continuam a fi cunoscuti.

Stim cu totii ca Istoria Onestiului evolueaza marcata de doua legende:

Citește și:

– cea dintai fiind consemnata in analele istoriei nationale, stand ca marturie stejarul din altarul Bisericii de la Borzesti, ca fiind inceputul locului unde s-a nascut si a copilarit Stefan cel Mare, iar – cea moderna, din care am trait cate o frantură cu mandrie si sfintenie fiecare dintre cei prezenti, intrucat s-a nascut odata cu orasul: NADIA COMANECI – fata care a sfidat legile gravitatiei, care a invins computerul si care a scris istoria gimnasticii mondiale.

Aparitia NADIEI si performanta ei inegalabila au facut sa revolutioneze gimnastica mondiala, castigarea de trei ori consecutiv a titlului de campioana europeana absoluta, performantele ei exceptionale, personalitatea si celebritatea dobandite i-au determinat o popularitatea legendara.

Timpul nu a estompat cu nimic stralucirea ei. Cu maiestria si tehnica aproape de neconceput pentru un copil de paisprezece ani, Nadia ne-a „obligat” intr-un anumit fel sa ducem mai departe ceea ce ea a inceput, incercand, fiecare dintre noi, prin munca, ambitie, perseverenta si experienta, sa o reprezentam si sa-i ducem numele cu mandrie mai departe.

Numele Nadiei Comaneci a inconjurat lumea si a dat Onestiului valoarea unui oras al unei mari campioane.
Onestiul are onoarea de a fi orasul natal al Reginei Gimnasticii Mondiale si acest lucru trebuie transmis si generatiilor viitoare. Onestiul trebuie sa cinsteasca numele acestei mari campioane si sa ii recunoasca meritele.

Acest proiect este doar inceputul unei noi perioade pentru Onesti, este momentul redarii identitatii!”, ne-a marturisit Elena Pascu, consilier onestean.

La randul sau, Virgil Munteanu, reprezentantul Fundației Nadia Comaneci, care a discutat cu Elena Pascu despre aceasta propunere s-a aratat incantat de decizia luata de Consiliul local.

”Am fost incantat sa aflu de aceasta decizie. Sportul este unul dintre cei mai buni ambasadori, personalitati sportive din diverse discipline sportive au ajuns sa fie identificati cu tara din care provin, asa este Nadia pentru Romania si Onesti. Pentru multi dintre noi, atunci cand am calatorit in afara, mentionarea numelui Nadiei ne-a apropiat de cetatenii acelei tari, dialgul devenind rapid unul cald.”

Virgil Munteanu a mai adaugat ca aceasta zi de 18 iulie, care va fi de acum si a Onestiului, este simonima cu performanta si valorile sportive: spirit de echipa, solidaritate, toleranta, fair play. In aceste valori onestenii cred si isi educa copii.  El crede ca prin evenimentele care vor fi organizate in fiecare an cu ocazia zilei orasului se va putea intari acest mesaj al identitatii locale, onestenii avand si multe alte personalitati care au facut performanta in domeniile lor de activitate si cu care se pot mandri.

Parteneri