Social

Părintele Calistrat, despre trendurile societății moderne. „Bărbatul este machiat, epilat, vopsit și, dacă e nevoie, și îmbrăcat în femeie”

Părintele Calistrat, despre trendurile societății moderne. „Bărbatul este machiat, epilat, vopsit și, dacă e nevoie, și îmbrăcat în femeie”

Părintele Calistrat, despre trendurile societății moderne. „Bărbatul este machiat, epilat, vopsit și, dacă e nevoie, și îmbrăcat în femeie”.

Părintele Calistrat Chifan este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici și predicatori din România. Acesta a ajuns popular datorită postărilor făcute pe Facebook, unde s-au „adunat“ peste 800.000 de persoane pentru a-i urmări activitatea.

Mulți credincioși îl îndrăgesc pe duhovnic pentru stilul său transparent de a discuta problemele, fapt ce l-a făcut iubit mai ales în rândul tinerilor. În ultima sa postare, Părintele Calistrat a vorbit despre „diluarea” bărbăției în societatea modernă și preluarea sarcinilor bărbătești de către femeie.

„Cum ne dam seama ca bărbăția nu prea mai exista? Ne-am trezit în plin secol 21 cu cele mai mari case de modă care fac fuste și rochii pentru bărbați.
Ne-am trezit cu femeia bărbat care tine casa, creste copii, merge la serviciu, conduce campanie, conduce destinele familiei, preia frâiele în brațe.
Și nenea bărbatul ce face? Ori stă la televizor, ori este depresiv, ori are atac de panică, ori este anxios, trebuie dus undeva la liniște ca sa nu se streseze.El este exact ca în Împărăția Amazoanelor, doar elementul de procreere. El nu mai are responsabilități și afinități bărbătești. Și îl găsești, în cele din urmă, pe bărbatul filocalic, îl găsești de fapt bărbatul machiat, epilat, vopsit, unghii tăiate, dat cu creme și, dacă e nevoie, și îmbrăcat în femeie.
Nu spun asta ca să lezez, dar spun asta ca să vedem în ce paradigmă alunecă ceea ce numim noi bărbăția și unde ar trebui, de fapt, să fie bărbăția.
S-a dus rostul și demnitatea patriarhală în care tat dădea ultima binecuvântare, în care tat spunea ultima decizie, în care spunea „da” sau „nu”, sau „ai voie” sau „nu ai voie”. Acest lucru, ușor-ușor s-a diluat. Toate se nasc din mersul firesc al societății: anularea unor valori, lepădarea unor valori,aprobarea sau crearea altor valori sau promovarea anumitor valori. Asta vine din mersul firesc al sicietății. Se numesc trenduri”, a spus Părintele Calistrat.