sâmbătă, august 8, 2020

Canicula readuce în atenție o realitate tot mai apăsătoare pentru agricultura din județul Dolj, în special pentru partea de sud-est a regiunii. Această parte de pământ, cunoscută drept “Sahara Olteniei”, este acoperită de la un an la altul de dune întinse de nisip. Cauza o reprezintă lipsa pădurilor și a perdelelor de protecție.

Datele autorităților arată că în fiecare an o mie de hectare de nisip acoperă alte o mie de hectare de teren fertil și că procesul deșertificării se va accentua, în lipsa stabilizării solului prin împăduriri și perdelele de protecție. Acesta vizează perimetrul dintre Craiova, Calafat și Corabia, cunoscut sub numele de “Sahara Olteniei”, care cuprinde 100 de mii de hectare de nisip.

Citește și:

Plantarea de copaci este cu atât mai necesară cu cât în această zonă, eminamente agricolă, viața locuitorilor este puternic influențată de schimbările climatice. Oficialii din Ministerul Mediului au subliniat în acest context importanța asocierii proprietarilor de terenuri și cooperarea cu autoritățile locale pentru intabularea grabnică a solurilor nisipoase și crearea fișelor de perimetru de ameliorare, împădurirea fiind susținută financiar de guvern, care pune la dispoziție fonduri de 10 milioane de lei, transmite RADOR.

Citește și:

Sunt și exemple de bună practică în acest sens chiar în sudul județului Dolj. În Mârșani conlucrarea rapidă între autorități și localnici s-a concretizat, începând cu 2005, prin stabilizarea solului nisipos, grație plantării de salcâmi, pe o suprafață de o mie de hectare.

Parteneri