Economic

Revin în prim-plan pensiile speciale! Parlamentarii se întrec în demisii pentru a nu le primi

Revin în prim-plan pensiile speciale! Parlamentarii se întrec în demisii pentru a nu le primi

Revin în prim-plan pensiile speciale! Parlamentarii se întrec în demisii pentru a nu le primi. Curtea Constituțională are pe ordinea de zi, astăzi, sesizarea Guvernului la lege prin care majoritatea parlamentară a modificat a doua rectificare bugetară, cu scopul revenirii la creșterea pensiilor cu 40%.

Executivul argumentează că parlamentarii nu au identificați sursele de finanțare și că au ignorat perspectivele evoluției bugetului consolidat, cu urmări grave în economie.

Majorarea pensiilor cu 40 de procente presupune un plus de finanțare de peste 11 miliarde de lei numai anul acesta și mai mult de 34 de miliarde în 2021.

În plus, spune Guvernul, amendamentul PSD nu ar aduce automat creșterea pensiilor la nivelul din legea inițială, pentru că nu au fost trimise și alte dispoziții tranzitorii. Aproape de finalul actualei legislaturi revine în atenție subiectul pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Revin în prim-plan pensiile speciale! Parlamentarii se întrec în demisii pentru a nu le primi

Unii aleși și-au depus demisiile înainte de încheierea mandatului cu argumentul că, astfel, nu vor beneficia de pensiile speciale prevăzute de legislația în vigoare pe care o contestă; alții au anunțat că voi face acest lucru cu o zi înainte de minarea mandatului. Reacțiile exprimate în spațiul public pun acest gest, în primul rând, pe seama perioadei de campanie electorală, iar tema a stârnit, din nou, dispute în Parlament.

Potrivit legii, un parlamentar aflat acum la primul mandat, dacă demisionează, nu va primi pensie specială, în timp ce pentru un parlamentar care are deja un mandat întreg, demisia sa nu produce aceleași efecte.

Parlamentarul aflat în această situație va beneficia de pensia specială pentru mandatul întreg și va primi un coeficient pentru cel de al doilea mandat. Pensia specială nu se acordă automat, iar cei care nu doresc să beneficieze de ea pur și simplu nu trebuie să o solicite, informează Rador.

Dacă, inițial, doar magistrații erau cei care beneficiau de pensii speciale de serviciu, numite indemnizații pentru limită de vârstă, acestea au fost legiferate în 2015 și pentru alte categorii, între care parlamentari, diplomați sau personal aeronautic.