Social

România, pe marginea prăpastiei. O mare criză a medicamentelor luată în calcul de Orban

România, pe marginea prăpastiei. O mare criză a medicamentelor luată în calcul de Orban

România, pe marginea prăpastiei. O mare criză a medicamentelor luată în calcul de Orban

Ludovic Orban spune că existe companii românești care au capacitatea de a introduce în fabricație două medicamente folosite intens în tratarea pacienților  cu COVID-19.

Într-o intervenție pentru RRA, Ioan Nani, director general Antibiotice Iași, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România, este de părere că este nevoie de o investiție de 20 de milioane de euro în privința achiziționării, dar și a producerii de Remdesivir şi Favipiravir.

„Nu pot să spun că există undeva în România, la Iași sigur nu există. Antibiotice nu este pregătită deocamdată să producă Remdesivir. Ea este pregătită să producă medicamente injectabile din pulpe betalactamice sterile. Remdesivir este o soluție sterilă injectabilă. Sigur, într-o perioadă de timp /…/, 7 – 8 luni, am fi capabili dacă am începe o investiție estimată undeva la 20 de milioane de euro”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iași, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România.

Antibiotice Iaşi s-a implicat și până acum în producția de medicamente necesare tratării infecțiilor cu COVID-19.

„Celelalte care sunt folosite în tratament asociativ, şi ne referim aici la antitermice, antipiretice, toate folosite, de asemenea medicamentele injectabile tradiţionale. Cefalosporine – este principala noastră linie de fabricaţie, ca să spunem aşa sau, dacă vreţi, principalele produse care ne caracterizează. De asemenea, am produs şi hidroxiclorochina, care este, din nou, folosită în unele tratamente adjuvante pentru COVID în anumite faze. Pentru Favipiravir, de exemplu, sau pentru Remdesivir este nevoie totuşi de mai mult decât de voinţă, este nevoie de discuţii cu producătorul american pentru a ceda dreptul de a fabrica. Am auzit că unele companii, de exemplu din Ungaria sau eu ştiu de unde au început să producă. /amirea/denisse/ Să fie clar, americanii îşi protejează produsul cu patent. Patentul a fost cedat doar către două companii din India, India fiind un colos cu un miliard şi jumătate de oameni şi care oricum respectă legea patentelor, a brevetelor. Chiar dacă e pandemie, companiile trăiesc din aşa ceva.”, a mai declarat managerul pentru RRA.

Banalul Paracetamol a fost, conform statisticii, cel mai vândut medicament din ultima perioadă. Există riscul ca medicamentele, mai ales cele ieftine cerute la export, să devină indisponibile? Avem deja un caz, Euthyroxul, vital pentru mulți pacienți.

„În legătură cu Euthyroxul şi am să revin şi la celelalte, este şi aici o explicaţie. Este simplă explicația: în România nu există un flux pentru divizarea, dozarea hormonilor, pentru că e scump și nu se face să ai o singur flux pentru un singur produs. De aceea, Euthyroxul încă nu se poate fabrica încă în România. Am discutat cu Ministerul Sănătăţii, sunt câteva condiţii în care, ştiu eu, dacă ne vom mai regăsi în anumite tipuri de discuţii, în perioada următoare, unele subiecte de astea pot fi salvate. Paracetamolul, Algocalminul, banale, aşa cum le spuneţi, sau alte medicamente antigripale, deocamdată nu există un risc de a se crea o sincopă. Ca în orice domeniu, da, poate exista un consum exagerat, sunt mai mulţi producători de substanţe active în lume, din păcate nu prea sunt în Europa, şi asta este o problemă”, a concluzionat Ioan Nani.