Social

Schimbare majoră în Italia. Badante, colf, babysitter dispar din lege

Schimbare majoră în Italia. Badante, colf, babysitter dispar din lege

In Italia, de la 1 octombrie au intrat în vigoare regulile noului acord colectiv pentru munca casnică, semnat pe 8 septembrie și va aduce schimbări majore pentru badante, colf și babysitter.

„Acesta este un contract mult așteptat pentru sector, care așteaptă reglementarea din 2016, anul în care a expirat anterior contractul național”, explică Rosario De Luca, președintele Fundației pentru Consultanți în Muncă, citat de Corriere della Sera.

Reînnoirea vine într-un moment foarte dificil pentru această categorie de lucrători

Menajere, îngrijitoare și babysitter, din ce în ce mai esențiale în Italia, se numără printre profesiile care au fost cele mai afectate de efectele economice asociate cu starea de urgența impusă de pandemia de coronavirus.

”Mai mult, procentul de muncă neregulată în acest sector a fost întotdeauna foarte mare. Acest nou contract național este fundamental.” a explicat De Luca.

Dar ce se schimbă din luna octombrie a fost  explicat de ”Fondazione Studi Consulenti del Lavoro” printr-un ghid simplu care rezumă principalele schimbări la care trebuie să acorde atenție familiile italiene, care angajează lucrători casnici.

Se numesc „Asistenți familiali” – (Adio, colaboratori domestici)

Prima mare veste este numele. Colaboratorii domestici (colf, badanti, baby-sitter) vor fi numiți de acum înainte „asistenți familiali” și vor fi plasați la niveluri diferite în funcție de abilitățile și îndatoririle lor.

Există patru niveluri de notare (A, B, C, D) la fiecare corespund doi parametri de remunerare.

Pentru bone, din octombrie va exista un singur nivel de clasificare, BS, diferit de cele două furnizate anterior.

Este apoi introdusă figura asistentului de familie educator instruit, angajați ai familiei care îndeplinesc funcții de sprijin, în contextul proiectelor educaționale și de reabilitare, persoanelor care nu sunt autosuficiente și copiilor cu probleme speciale de învățare sau dizabilitate.

Creșteri salariale pentru babysitter, menajere și îngrijitoare

În octombrie, tabelele salariale rămân practic neschimbate. Dar noul contract colectiv prevede deja introducerea a două indemnizații în această lună: prima, de aproximativ 116 euro pe lună, pentru bonele care îngrijesc copii cu vârsta de până la 6 ani; a doua, egală cu 100 de euro pe lună, pentru cei care intră în noile niveluri CS și DS și asistă mai mult de o persoană care nu este autosuficientă.

Din ianuarie 2021 se vor aplica majorările salariale stabilite odată cu reînnoirea CCNL, ceea ce va duce la creșteri ale salariilor de aproximativ 8 până la 16 euro.

Pentru muncitorii care conviețuiesc clasificați la nivelul „B Super” (cel al îngrijitorilor care asistă persoanele autosuficiente și care conviețuiesc), creșterea este de 12 euro pe lună, care trebuie recalibrată pentru celelalte niveluri.

Pentru celelalte profiluri profesionale, sunt avute în vedere diferite ajustări: de exemplu, cei care asistă persoane care nu sunt autosuficiente merg la 997 euro brut cu o creștere de aproximativ 13,5 euro.

Contribuțiile la Cassa Colf se dublează (de la 0,03 euro pe oră la 0,06 euro, două treimi plătite de angajator și o treime de către lucrător), în timp ce va fi necesar să așteptați actualizarea contribuțiilor INPS.

Perioada de probă și formare

Alte noutăți ale contractului se referă, apoi, la prelungirea perioadei de probă până la 30 de zile pentru lucrătorii clasificați în nivelurile D) și D Super) și pentru lucrătorii care lucrează și conviețuiesc, indiferent de nivelul de angajare (pentru restul perioada de încercare a muncii este de 8 zile de muncă efectivă).

Liniile directoare stabilite pentru a reduce riscurile prezente la locul de muncă, inclusiv instrumentele telematice și robotice, ar trebui, de asemenea, să fie amintite.

În plus, permisele pentru formarea angajaților permanenți și permanenți cu vechime de cel puțin șase luni pot beneficia de 40 de ore pe an de concediu plătit pentru a participa la cursuri de formare profesională specifice. Numărul de ore crește dacă cursurile sunt recunoscute și finanțate de Ebincolf: în acest caz permisul ajunge la 64 de ore pe an.

Toate acestea pentru a realiza așa-numita „licență de calitate” a lucrătorilor casnici, care are ca scop certificarea competențelor dobândite prin cursuri de formare.

Cei care obțin certificatul de calitate (care este încă în curs de implementare) vor avea dreptul la o indemnizație suplimentară de 8-10 euro pe baza nivelului de angajare.