Lifestyle

Sfat pentru creșterea imunității de la un renumit medic. „Tot ce încălzește și activează corpul, ne ferește și de boli”

Sfat pentru creșterea imunității de la un renumit medic. „Tot ce încălzește și activează corpul, ne ferește și de boli”

Sfat pentru creșterea imunității de la un renumit medic. „Tot ce încălzește și activează corpul, ne ferește și de boli”

Acum, pe timp de pandemie, mulți se întreabă cum poate fi îmbunătățit sistemul imunitar. Pentru cei ce nu știu, sistemul imunitar ne apara împotriva microorganismelor cauzatoare de afecțiuni. Dar doar atunci când agentul patogen gaseste o cale deschisă în organism germenii invadează organismul și creeaza probleme. Dar oare ce poți face pentru creșterea imunitații?

Mihaela Bilic a publicat pe contul său de Instagram o serie de sfaturi folositoare pentru creșterea imunității și a rezistenței la boli.

„Wasabi, ghimbir și condimente din belșug pentru creșterea rezistenței la boli. Coronavirus inclus. Dacă tot a pus panica riscului de îmbolnăvire stăpânire pe noi, nu pierdeți din vedere că cel mai bun lucru la care puteți apela pentru creșterea imunității este vitamina C. Și culmea nu vitamina C din alimente (e insuficientă), ci suplimente cu vitamina C în doze mari (1 g/zi timp de 1-3 luni). Efectul ei miraculos este incontestabil și nu există niciun risc de supradozaj”, afirmă medicul.

„Cât despre alimentație, nu uitați să includeți în meniu toate produsele picante. Condimentele și rădăcinile medicinale care vă pun sângele în mișcare și au efect vasodilatator. Hrean, wasabi, ghimbir, dar și turmeric, cardamon, piper etc. Tot ce încălzește și activează corpul, ne ferește și de boli”, a mai spus Mihaela Bilic.

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este o rețea extrem de complexă formată din sute de celule și proteine diferite, coordonate și interconectate, pe care cercetătorii încă o studiază pentru a o înțelege mai bine. Sistemul imunitar este funcțional încă de la naștere și continuă  se dezvolte devenind din ce în ce mai sofisticat pe măsură ce organismul vine în contact cu cât mai mulți germeni.

Rolurile sistemului imunitar sunt:

  • Atacă” germenii (bacterii, virusuri, paraziți sau fungi) care au pătruns în corp și îi elimina din organism
  • Recunoaște și neutralizează anumite substanțe nocive din mediu
  • Scanează și distruge celulele proprii din corp care au suferit modificări de exemplu, celulele canceroase
Există două tipuri de imunitate: imunitatea înnăscută și cea dobândită
Răspunsul imun înnăscut este cel care face diferența dintre „prieten și dușman”, respectiv dintre o substanță proprie organismului și una străînă (pe care nu o recunoaște  aparțînând corpului,  de exemplu virusuri, bacterii, polen, etc.), pe care o consideră „inamic” și față de care se va „apară”.
Prin activarea acestui tip de răspuns, „invadatorul” este îndepărtat, iar ceea ce noi simțim sunt manifestările inflamației – de exemplu, în răceală comunăfebra, durere, senzația de astenie, dureri musculare generalizate, respectiv în rinită alergicămâncărime nazală, rinoree și strănut.