luni, iunie 1, 2020

Un nou sindrom planetar. Oamenii suferă de insomnii și au vise ciudate. Tot mai mulți oameni încep să se plângă că au parte de vise stranii, bizare legate de pandemia de coronavirus.

Este vorba despre un fenomen global în care oamenii se simt excedaţi de lumea lor onirică, declară analistul jungian Robert Bosnak, fost președinte al Asociației Internaţionale pentru Studiul Viselor. Într-un studiu recent iniţiat de sleephelp.org la care au luat parte 1 000 de adulți se arată că 22% dintre participanți au raportat o diminuare a calității somnului cauzată de situația pandemică actuală.

Citește și:

Femeile (26%) au raportat mai multe probleme decât bărbaţii (17%) în ceea ce priveşte calitatea somnului. 14% dintre repondenţi au confirmat că le e frică de infectarea cu SARS-COV-2. 33% au declarat că somnul le este afectat de ştirile din mass media. 24% au declarat că îşi schimbă lenjeria de pat mult mai des în perioada carantinei.

Cei care își împărtășesc #pandemicdreams pe Twitter sunt fie uimiți de particularitatea viselor lor, fie deranjați de comploturile care se concentrează asupra morții, a fricii și a lumilor noi ciudate, conform CNN. „În visul meu, am sunat un Uber, dar a venit în schimb o persoană obrăznică. Nu-mi plac aceste #pandemicdreams”, a postat Sarah Schachner pe Twitter pe 23 martie.

E vorba de o nouă experiență

Citește și:

Potrivit experților, aceste vise criptice sunt normale. Starea generală de tensiune, de încordare, afectează calitatea somnului și duce la o slăbire considerabilă a graniţei dintre starea de vis și starea de veghe. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care visele sunt trăite mai intens.

Modul creierului nostru de a înțelege informațiile stresante pe care le preluăm în timpul zilei se poate manifesta în coșmaruri. Există însă și posibilitatea să visăm la capitole din viață care au fost mai puțin stresante.

Citește și:

„Această pandemie este ceva ce nu au mai experimentat până acum”, a spus expertul Dr. Meir Kryger, profesor clinic de asistență medicală la Școala de Medicină din Yale, pentru sursa citată.

”Este posibil ca creierele oamenilor să încerce să găsească un moment în care lucrurile nu stau așa. Este ca atunci când oamenii încearcă să adoarmă și nu pot să-și oprească mintea” mai spun specialiștii.

Parteneri