Lifestyle

10 sfaturi despre cum poți economisi energie

10 sfaturi despre cum poți economisi energie

Pandemia, liberalizarea pieței energiei, inflația care crește lună de lună – toate acestea generează o presiunea foarte mare asupra unei familii, indiferent dacă locuiește în mediul urban sau rural sau dacă este compusă din doi, trei sau cinci membri. Unul din lucrurile pe care fiecare le poate face pentru a economisi bani din bugetul familiei este acela de a găsi soluții pentru a economisi energie și a diminua, pe cât posibil, facturile la utilități. În acest sens, există câteva soluții care pot fi aplicate rapid și a căror efecte se văd în scurt timp.

1. Schimbarea comportamentelor zilnice

Stingerea luminii atunci când ieșiți dintr-o încăpere, scoaterea din priză a aparatelor electrocasnice pe care nu le folosiți în acel moment – toate aceste mici comportamente duc la economisirea energiei. De asemenea, puteți să renunțați la uscarea hainelor în uscător sau spălarea vaselor cu mașina de spălat dacă sunt doar câteva și pot fi spălate manual. Costurile de încălzire și răcire a locuinței reprezintă aproape jumătate din facturile medii de utilități, astfel încât reducerea intensității și frecvenței încălzirii și răcirii generează cele mai mari economii.

2. Înlocuirea becurilor tradiționale

Becurile cu incandescență consumă o cantitate excesivă de electricitate și trebuie înlocuite mai des decât alternativele lor eficiente energetic. Becurile cu incandescență cu halogen, luminile fluorescente compacte (CFL) și becurile cu diode emițătoare de lumină (LED-uri) folosesc cu 25-80% mai puțină energie electrică și au o durată de viață de 3 până la 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale.

3. Utilizarea prizelor inteligente

Electricitatea folosită de aparatele din locuință când sunt oprite sau în se află în standby reprezintă o sursă majoră de risipă de energie, aproximativ 75% din consumul lor total. Prizele inteligente elimină această problemă prin aceea că pot fi setate să se oprească la o oră stabilită, în timpul unei perioade de inactivitate, prin comutatoare de la distanță sau în funcție de starea unui dispozitiv „master”.

4. Instalați un termostat programabil sau inteligent

Un termostat programabil poate fi setat să oprească automat sau să reducă încălzirea și răcirea în timpul somnului sau când sunteți plecat. Cu ajutorul lui se elimină consumul de energie în exces, fapt care generează o economie de circa 600 lei pe an.

5. Alegeți aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic

În medie, aparatele electrocasnice sunt responsabile pentru aproximativ 13% din energia consumată din locuință, motiv pentru care atunci când achiziționați un aparat, ar trebui să acordați atenție prețului inițial de achiziție și costului anual de funcționare. Deși electrocasnicele eficiente din punct de vedere energetic ar putea avea prețuri de achiziție în avans mai mari, costurile lor de operare sunt adesea cu 9-25% mai mici decât modelele convenționale.

6. Instalați ferestre eficiente energetic

Ferestrele reprezintă o sursă importantă de risipă de energie – pot adăuga până la 10-25% din factura totală la încălzire. De aceea le puteți înlocui cu un geam dublu care va elimina acest risc.

7. Etanșați zonele prin care este posibil să intre aer din exterior

Pentru acest lucru trebuie să vă asigurați că nu există crăpături sau deschideri între perete și fereastră sau tocul ușii, între perete și rama ferestrei sau între geam și ușa de la intrare, în cazul în care acestea sunt poziționate una lângă cealaltă. Veți observa o diferență atunci când veși transmite indexul lunar al consumului de energie, de pildă.

8. Izolați locuința

Izolația joacă un rol esențial în scăderea facturilor la utilități prin reținerea căldurii în timpul iernii și a temperaturii scăzute în timpul verii. Nivelul recomandat de rezistență la căldură depinde de zona în care locuiți. De exemplu, în climă mai caldă, valoarea R recomandată este mult mai mică decât pentru clădirile situate în regiuni mai reci, cum ar fi nord-estul.

9. Renunțați la computerul desktop

În cazul în care utilizați un desktop mai vechi de șase ani, trebuie să îl reciclați și să alegeți un laptop care are un consum mult mai mic de energie electrică.

10. Contractul la energie electrică

Acum aveți libertatea de a alege pe unul dintre zecile de furnizori de energie electrică din România, a cărui ofertă corespunde cel mai bine nevoilor locuinței. În procesul de schimbare a unui furnizor de energie electrică sau gaze naturale întâi trebuie să comparați ofertele depuse pe platform ANRE. Este important să cunoașteți informații despre perioada de facturare, transmiterea indexului, termenul de plată a facturii și modalitățile aferente, penalizările în cazul neplății facturii la timp, precum și durata contractului, condițiile de reînnoire, de prelungire și de încetare a sa. Un aspect important este acela că preţul energiei electrice nu este reglementat de către ANRE şi poate fi negociat cu furnizorul. Tarifele pentru serviciile de transport, de sistem şi de distribuţie ale energiei electrice necesare pentru alimentarea locului de consum al clientului casnic rămân în continuare reglementate de ANRE şi nu pot fi negociate. Ultima etapă reprezintă alegerea furnizorului potrivit și semnarea contractului.