Lifestyle

20 iulie: Sărbătoarea Sf. Ilie! Ce trebuie dat de pomană astăzi?

Sf. Ilie, sursa foto KanalD
sursa foto KanalD

Pe data de 20 iulie, creștinii ortodocși sărbătoresc o zi specială, dedicată Sfântului Ilie, una dintre cele mai venerabile figuri ale Bisericii. Această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Sfântul Ilie Gheorghianul, fiind asociată cu tradiții străvechi și obiceiuri autentice transmise din generație în generație.

Sfântul Ilie a fost un profet important al Vechiului Testament și este menționat în mai multe cărți ale Bibliei, inclusiv în Cartea Regilor și în Cartea Malahii.

Viața Sfântului Ilie

El a fost cunoscut pentru dreptatea sa, pentru lupta împotriva păgânismului și pentru puterile sale miraculoase. Este considerat protectorul naturii, aducătorul de ploi binefăcătoare și cel care trimite tunete și fulgere. În credința populară românească, Sfântul Ilie are un loc special, fiind invocat pentru ploaie în perioadele secetoase și pentru protecție împotriva dezastrelor naturale.

În ziua sărbătorii, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba dedicată Sfântului Ilie, unde se roagă și aduc mulțumiri pentru ajutorul și ocrotirea pe care le primesc de la acest sfânt venerat. După oficierea slujbei, preotul sfințește ierburile și fructele aduse de credincioși, iar oamenii se închină și iau acasă aceste „miracole ale naturii”, considerate a fi binecuvântate și cu puteri vindecătoare.

Ce se dă de pomană de Sf. Ilie?

Un aspect important al sărbătorii Sfântului Ilie este și actul de generozitate și milostenie. În această zi, credincioșii oferă pomană săracilor și cerșetorilor, reamintindu-ne astfel de importanța compasiunii și a împărtășirii cu cei mai puțin norocoși. Se spune că Sfântul Ilie premiază bunătatea și milostenia, aducând în casele celor darnici binecuvântări și rod bogat în tot restul anului.

Tradițional, în această zi, se pregătesc și se consumă unele mâncăruri specifice, care pot varia de la o regiune la alta. Printre acestea se numără „grâul lui Ilie” sau „pâinea lui Ilie”, o mâncare preparată din grâu fiert, cu zahăr, nucă și scorțișoară. Această mâncare simbolizează recolta bogată și sănătoasă, fiind oferită și ca pomană pentru sufletele celor dragi adormiți.

Totodată, Sfântul Ilie marchează și un moment important în tradițiile de nuntă, fiind considerată o zi norocoasă pentru miresele care vor să se căsătorească în această perioadă a anului. În anumite zone, se spune că miresele care plantează busuioc în ziua sărbătorii Sfântului Ilie vor avea căsnicii fericite și longevive, potrivit Știrile KanalD.