Actual

Adormirea Maicii Domnului, superstiții și tradiții. Ce trebuie să faci în ajunul Sărbătorii pentru sănătate și belșug

sursă foto: plyatech.ro
FOTO: Playech.ro

În fiecare an întreaga suflare creștinească, fie catolică fie ortodocsă, sărbătorește pe 15 august una dintre cele mai importante zile ale creștinătății și anume, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Cum tradiția încă n-a murit, sărbătoarea aduce o serie de obiceiuri și superstiții respectate cu sfințenie de-a lungul timpului mai ales în Românaia rurală.

Sfânta Maria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului este prăznuită an de an pe 15 august, iar credincioșii marchează sărbătoarea prin postire pentru o perioadă de două săptămâni, post cunoscut sub denumirea de Postul Adormirii Maicii Domnului și care se întinde pe o periodă de 14 zile.

Adormirea Maicii Domnului, motiv de bucurie pentru creștini

În orânduiala bisericească, Adormirea Maicii Domnului faca referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Mântuitorul Iisus Hristos. Trecerea la cele veșnice a Fecioarei Maria este un motiv de bucurie pentru credincioși, care sărbătoresc evenimentul sub diverse forme, cum se întâmplă cu mai toatele sărbători relegioase.

Din moși strămoși se spune că femeile însărcinate nu trebuie să muncească pe 14 august, tocmai pentru a avea o sarcină ușoară și pentru a aduce pe lume un prunc sănătos, totodată se mai spune că femeile care se abat de la această datină vor avea dureri mari la naștere.

Femeile măritate din Transilvania duc la Biserică, dis-de-dimineață, fructe din recolta de struguri și de prune pentru ca preotul să le sfințească după care, credincioasele le vor împărți semenilor. În tot acest timp, femeile nemăritate culeg flor din grădină pe care le duc de asemenea, în Casa Domnului și le așează la icoane, se spune că acest obicei protejează familiile de boli și necazuri.

Datini și tradițiii

Totodată, oamenii de la sate nu vor aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare, în caz contrar, credincioșii riscă să se îmbolnăvească, lucrurile să le ia foc, iar gospodarii vor avea recolte slabe dacă lucrează în această zi de mare sărbătoare.

Fetele bune de măritat trebuie să sepele cu apă de busuioc de la icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le scoată în cale ursitul. În alte zone, mândrele care vor să se mărite repede își pun sub pernă busuioc proaspăt pentru a-și visa alesul. Se mai spune că plantele de leac culese de tinerele necăsătorite în sfânta zi de Adormire a Maicii Domnului, au forța de a vindeca cele mai necruțătoare boli.

Rugăciunile adresate în această zi Fecioarei Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, așadar dacă ai probleme este indicat să spui o rugăciune în această sfântă zi. Ce nu trebuie să faci în această zi, în primul rând nu trebuie să te tunzi și să arunci părul cum la fel de bine este interzis să mergi înapoi sau să te scalzi într-o apă curgătoare.

15 august este și ziua ocrotitoare a marinarilor de pretutindeni. Ziua Marinei Române a fost aniversată pentru prima oară în 1902. În mod tradițional, ocrotitorul marinarilor în bisericile ortodoxe din România, Grecia, Serbia sau Bulgaria este Sfântul Nicolae, în timp ce ocrotitorul marinarilor militari din bisericile ortodoxe ruse este Sfântul Andrei.

Însă, din 1902 Maica Domnului a fost oficializată ca ocrotitoare a marinarilor militari români, mai puțin în perioada comunismului când Ziua Marine a fost sărbătorită în ultima duminică a lunii iulie, potrivit click.ro.