Lifestyle

17 falși surdo-muți, toți români, reținuți și amendați în Italia. Iată ce metoda foloseau

17 falși surdo-muți, toți români, reținuți și amendați în Italia. Iată ce metoda foloseau
Foto: veneziatoday

Încă o poveste nefericită ne face de râsul lumii. Români cerșetori care mimau că sunt surdo-muți. Vi se pare cunoscut? Aceasta pare să fie una dintre tacticile îndelung folosite de grupurile specializate în cerșit, un fel de cerșetorie profesională, am putea să îi spunem.

17 falși surdo-muți, toți români, au răscolit Veneția. Poliția a arătat ce metode foloseau

Poliția locală din Caorle, Veneția, a descoperit nici mai mult nici mai puțin decât 17 falși surdo-muți care au înșelat cetățeni și turiști, profitând de generozitatea acestora. Grupul cerșea bani pentru construirea unui centru internațional, fictiv, dedicat asistenței copiilor surzi cu dizabilități, dar și săraci.

Pentru ca înșelătoria să fie mai credibilă, escrocii se dădeau drept membri ai asociației „Handicap International”, scrie Venezia Today.

Pentru a adăuga credibilitate acțiunii, falșii surdo-muți prezentau trecătorilor formulare scrise în italiană și germană, pe care aceștia trebuiau să le completeze și să le semneze, adesea folosind pixuri cu cerneală ”camuflată”, astfel încât urmele înșelăciunii să dispară.

După o cercetare mai amănunțită, carabinierii italieni au descoperit că autorii faptelor reprobabile nu sunt alta decât români.

Șaptesprezece falși surdo-muți au fost opriți, identificați și fotografiați de către polițiștii locali. S-au dovedit a fi toți de naționalitate română.

În ultimele săptămâni, polițiștii au întocmit 12 procese-verbale de constatare a contravenției privind încălcarea regulamentului municipal de poliție și siguranță urbană (interzicerea semnăturii și a colectării de fonduri), care prevede o amendă de 50 de euro.

Carabinierii, pe lângă amenzile încasate, au confiscat bani și materialele aflate în posesia escrocilor.

Unii dintre falșii surdo-muți au primit și interdicția de a părăsi orașul. Alții nu au voie să revină la locul faptelor, timp de 48 de ore. Iar trei falși surdo-muți sunt cercetați de autoritățile judiciare pentru cerșetorie.

Pentru ca represiunea și prevenirea acestui tip de înșelăciune să fie mai eficiente, este însă necesară colaborarea victimelor înșelăciunii”, a spus reprezentantul Comandamentului Poliției Locale din Caorle.

La rândul lui, primarul din Caorle, Marco Sarto și-a spus și el punctul de vedere:

”Acesta este un fenomen infracțional care, din păcate, nu este ușor de eradicat”.

Edilul orașului italian a ținut, totodată, să precizeze că roagă populația să acorde, oamenilor legii tot sprijinul necesar pentru înlăturarea acestor situații neplăcute:

”Vreau să lansez un apel către locuitori și turiști: nu vă lăsați abordați și raportați întotdeauna prezența acestor persoane la poliția locală sau la carabinieri. Este esențial să se depună o plângere împotriva acestei infracțiuni”.