Categories: Lifestyle

2020, anul în care românii au consumat vinul acasă. Cum să alegi vinul perfect!

2020, anul în care românii au consumat vinul acasă. Cum să alegi vinul perfect! În 2020, lipsa contextelor de socializare a dus la o modificare de consum în ceea ce privește vinul. Cele mai multe restaurante sau spații în care puteai încerca un vin nou au fost închise și a început să se facă resimțită lipsa recomandărilor unui somelier, care putea face mereu o sugestie de asociere corectă dintre un preparat culinar și un vin. 2020 a fost anul în care vinul a început să fie consumat cu precădere acasă, achiziționat din rețele de magazine sau din online.

Astfel, amatorii de vin, mai ales cele de top, au început să caute singuri informații, baze teoretice care să le permită punerea în valoare a vinului achiziționat, alături de un preparat compatibil.

România apare pe harta mondială a producătorilor de vin de mai bine de 3500 de ani, iar această istorie a locului ne face să nu fim indiferenți față de ce bem, cum bem și mai ales în ce context. A apărut un interes accentuat pentru degustările online, cursurile, prezentările de profil, astfel că distribuitorii, producătorii și specialiștii în domeniu au căutat soluții care să acomodeze cât mai bine acest nou profil de consumator – consumatorul avizat, cel care alege o anumită sticlă, soi, cupaj sau producător, pe baza unor decizii de cumpărare atent cântărite.

53% din repondenții unui studiu recent au declarat că doresc să învețe cum să aleagă corect un vin

Nu doar cursurile și proiectele online de inițiere în lumea vinului au avut succes, dar și interesul pentru cursuri acreditate internațional a crescut. În România există deja 3 școli acreditate WSET – The Wine & Spirit Education Trust – cea mai mare organizație globală care oferă certificări în cunoașterea lumii vinului pentru profesioniști și amatori.

„Într-adevăr, oamenii au început să caute metode de documentare, își doresc să fie mult mai bine informați atunci când aleg un vin. A crescut foarte mult cererea pentru cursuri și degustări, ceea ce m-a determinat să fondez Romanian Wine Academy în 2020, școală acreditată WSET. The Wine and Spirit Education Trust (WSET) este un proiect care oferă posibilitatea acreditării internaționale pentru studii în domeniul vinului și care se adresează atât iubitorilor de vin, cât și profesioniștilor din industrie, fiind cea mai importantă certificare internațională în domeniu, recunoscută la nivel global ca standard în cunoaștere a vinului și spirtoaselor”, spune Diana Pavelescu, Secretar General al Asociației Degustătorilor Autorizați din România.

2020, anul în care românii au consumat vinul acasă. Cum să alegi vinul perfect!

Cursurile funcționează pe mai multe grade de cunoaștere, în funcție de nivelul de cunoștințe la care dorește să ajungă cursantul, iar Romanian Wine Academy organizează la începutul lunii februarie cursuri pentru primele două niveluri, sub coordonarea Dianei Pavelescu – fondator Romanian Wine Academy și membru în jurii internaționale de specialitate, și a lui Frédéric Vigroux – DipWSET, profesor de specialitate și autor al cărții „Le vin pour ceux qui n’y connaissent rien. A practical guide on wine buying”.

„Mă bucur enorm că interesul pentru educația românilor în acest domeniu a crescut. Vin dintr-o țară în care vinul estre o religie :). Nivelul 1 WSET este o introducere valoroasă pentru cei pasionați de acest subiect, unde cursanții învață fundamentele degustării și descrierii vinurilor, studiind bazele informației despre viticultură și vinificație, soiuri principale internaționale, stilurile și tipurile de vin și combinații corecte cu gastronomia. Nivelul 2 se adresează celor care deja dețin informațiile de bază și doresc să aprofundeze, cu mult mai multe soiuri de bază și o analiză mai profundă a filozofiei complexe care stă în spatele unui vin remarcabil” – Frédéric Vigroux

 

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

3 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

3 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

4 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

4 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

4 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.