International

30% din benzinăriile din Franța au rămas fără combustibil. Care este cauza și ce măsuri s-au luat

30% din benzinăriile din Franța au rămas fără combustibil. Care este cauza și ce măsuri s-au luat
Arhiva infoactual.ro

Deficit major la cele mai mari rafinării din Franța.

Întrucât grevele la cele mai mari rafinării din Franța au lăsat aproximativ o treime din benzinării în deficit de aprovizionare, șoferii din această șară se luptă să-şi umple rezervoarele.

Potrivit unui comunicat de duminică, 09.10.2022:

  • Corporația multinațională americană de petrol și gaze cu sediul în Irving, Texas, respectiv Exxon Mobil Corp, a declarat că ar putea începe discuţiile cu sindicatele privitoare la salarii în încercarea de a pune capăt grevelor la rafinăriile franceze.
  • Rival TotalEnergies SE s-a oferit să-şi mute discuţiile anuale privind salariile până în această lună, dar numai dacă sindicatele îşi pun capăt grevelor, cerând „simţul responsabilităţii”.

Președintele Macron depune eforturi pentru a stopa această problemă

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron şi companiile sunt sub presiune pentru a pune capăt impasului care a lăsat aproximativ 30% din benzinăriile din ţară în lipsă de cel puţin un tip de combustibil (regiunea Paris şi nordul Franţei fiind cele mai afectate), în timp ce cozile lungi la benzinării au reprezentat unul dintre principalele subiecte din presă.

Cum acționează autoritățile franceze

Pentru a începe discuţiile, guvernul face presiuni atât asupra sindicatelor, cât şi asupra conducerii.  Duminică, 9 octombrie 2022, ministrul tranziţiei energetice, Agnes Pannier-Runacher, a cerut directorilor şi liderilor sindicali de la TotalEnergies şi Exxon să găsească o soluţie fără întârziere.

Ministrul Pannier-Runacher, deși a fost testată pozitiv pentru covid, a declarat într-un tweet că ea continuă să lucreze pentru a sprijini distribuţia de combustibil către staţii.

Președintele francez, Macron a cerut cetăţenilor să nu intre în panică.

În efortul de a menţine aprovizionarea, cel puţin două departamente din regiunea Parisului au interzis temporar cumpărarea de combustibil în containere, cu precizarea că staţiile de la graniţă au înregistrat o cerere crescută în ultimele zile, potrivit presei belgiene.

Sindicatele din ambele companii caută salarii mai mari

În urma întâlnirilor cu sindicatele, TotalEnergies a declarat că a mutat deja discuţiile salariale în noiembrie 2022. Iar Esso France (unitatea franceză a Exxon), a declarat că a pus pe masă propuneri de creştere a salariilor şi că se va întâlni cu cele patru sindicate ale sale pentru a încerca să pună capăt grevei.