Social

31 de ani de la Revoluția din 1989! Manifestări cu participare publică restrânsă la Timișoara

31 de ani de la Revoluția din 1989! Manifestări cu participare publică restrânsă la Timișoara

Municipalitatea şi asociaţiile de revoluţionari din Timişoara vor marca de astăzi şi până pe 22 decembrie cei 31 de ani care au trecut de la Revoluţia din 1989. Manifestările vor avea loc într-un format cu participare publică restrânsă în contextul epidemiologic actual.

În urmă cu 31 de ani, la Timişoara se aprindea scânteia renaşterii libertăţii după un regim de dictatură care a durat 45 de ani. Totul a început în 16 decembrie, în Piaţa Maria, unde enoriaşilor veniţi să-l apere pe pastroul reformat László Tökés, ameninţat de Securitate cu evacuarea, li s-au alăturat mai mulţi timişoreni care au strigat pentru prima dată ”Jos comunismul”.

În seara zilei de 16 decembrie au avut loc primele ciocniri ale manifestanţilor cu forţele de ordine şi s-au făcut primele arestări, pentru ca a doua zi să se deschidă focul asupra protestatarilor, scrie Rador.

În memoria eroilor martiri şi în cinstea celor care au luptat pentru libertate, astăzi va avea loc tradiţionala şedinţă festivă a Consiliului local la care invitat de onoare este ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman.

Pe parcurusul zilei sunt programate şi o expoziţie şi o lansare de carte la care accesul publicului nu este permis din cauza condiţiilor impuse de pandemie.

Seara, în Piaţa Victoriei, se vor aprinde candelele nemuririi pentru sufletele celor care au murit în revoluţie, iar la miezul nopţii va începe Sfânta Liturgie la Biserica Martirilor, pentru că mâine va fi zi de doliu.

Manifestările vor culmina pe 20 decembrie, când se va sărbători ziua în care Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România.