Lifestyle

Învârtita, prăjitură tradițională din inima Moldovei. Bunicile noastre o făceau la sfârșit de săptămână

Învârtita, prăjitură tradițională din inima Moldovei. Bunicile noastre o făceau la sfârșit de săptămână

Acest minunat desert este specific zonei Moldovei, iar denumirea vine de la sulurile de plăcintă care se învârt până formează o spirală.

Rețeta acestei plăcinte, de fapt, este foarte veche, dar s-a păstrat din generație în generație până azi. De obicei, bunicile noastre făceau această plăcintă la sfârșit de săptămână, deoarece, li se părea că este mai deosebită.

Rețeta a fost îmbunătățită în timp, umplutura fiind cu brânză de vaci, mere rase sau nuci măcinate.

La Învărtită problema este legată de timpii de așteptare, care sunt foarte importanți. De fapt acesta este tot secretul: aluatul se relaxează și se formează frumos foile.

Ingrediente necesare

 

pentru aluat:

1kg făină

2 ouă

1 linguriță sare

1 linguriță zahăr

150 ml ulei

500 ml apă călduță

50 gr drojdie proaspătă

pentru umplutură:

500 gr miez nuca

250 gr zahăr

pentru uns:

50 ml ulei

pentru sirop:

150 ml apă

150 gr zahăr

Mod de preparare:

Aluat:

Pregătim mai întâi o maia: frecăm drojdia cu o linguriță de zahăr până se lichefiază, apoi adăugăm apă călduță și făină până obținem o maia pe care o lăsăm la dospit. Punem făină într-un bol, adăugăm ouăle bătute ușor, maiaua și apă călduță.

Începem să frământăm adăugând uleiul puțin câte puțin până obținem un aluat moale și elastic pe care îl lăsăm la dospit până își dublează volumul. Răsturnăm aluatul pe masă de lucru presărată cu puțină făină și frământăm până obținem o bilă de aluat compactă care nu se mai lipește de mâini.

Presăram masă de lucru cu puțină făină. Avem două variante: fie se face o singură învârtita mare pe care o vom coace în formă rotundă fie facem mai multe învârtite mici. Se întinde o foaie de aluat foarte subțire, cam cât grosimea unei monede.

Secretul Învârtitei

Nuca, prăjită câteva minute în cuptor sau în tigaie, se mărunțește (la robot).

Presăram ulei pe suprafață foii și apoi presăram nuca și zahăr pe toată suprafață. Stratul de nuca nu trebuie să fie gros. Rulăm strâns foaia astfel încât să obținem un sul.

Sulul de aluat obținut îl vom ține de capete și îl învârtim până obținem o spirală. De aici și numele de învârtită pe care îl poartă această plăcintă. Răsucim sulul de aluat astfel încât să formăm un melc iar capătul îl introducem în interior și îl presam ușor.

Așezăm învârtita în tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu unt să făină Ungem învârtita cu ulei pe toată suprafață. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 40 minute sau până ce învârtitele se rumenesc ușor.

Facem un sirop din apă și zahăr cu care însiropăm învârtitele imediat după ce le scoatem din cuptor, potrivit bucataras.ro