Categories: Lifestyle

5 greșeli pe care le faci fără să știi atunci când gătești carnea. Puține gospodine știu ASTA

Nu totul merge atunci când prepari o friptură sau orice alt tip de carne. Uneori graba ne face să facem greșeli pe care trebuie să le evităm pentru ca carnea să nu rămână tare sau uscată după gătit.

Pentru a te bucura de carne bună, nu este necesar să fii un mare bucătar, sau să aplici tehnici complicate de gătit sau să elaborezi sosuri sofisticate care să o însoțească. Chiar și așa, simplu nu este întotdeauna ușor de realizat. Putem avea carne foarte bună, dar nu va fi bună de nimic dacă textura nu este adecvată la preparare. Alegerea bine a piesei, folosirea ustensilelor potrivite și luarea în considerare a anumitor detalii ne vor ajuta să facem carnea fragedă, gustoasă și bună.

Cele cinci greșeli principale care se comit de obicei și care afectează în mod direct rezultatul final, și nu în bine, sunt:

1. Prăjiți carnea imediat după ce ați scos-o din frigider

Punerea cărnii direct din frigider în cuptor sau pe foc poate duce la gătirea neuniformă. Fiind rece, carnea poate fi gătită pe dinafară, dar totuși crudă pe dinăuntru. Daca gatim o friptura imediat ce am scos-o din frigider este foarte greu sa fie suculenta pentru ca nu se va gati uniform. Este indicat să scoateți carnea din frigider și să o lăsați afară timp de 15 până la 30 de minute înainte de gătire, astfel încât să capete o temperatură uniformă în totalitate.

2. Nu uscați suprafața piesei

Inainte de gatit este indicat sa uscam fileul cu hartie de bucatarie daca ceea ce ne dorim este sa obtinem o crusta fina aurie la suprafata. În acest fel, este posibil să se păstreze aroma din interior. Dacă la suprafața cărnii există umiditate, apa poate fierbe și se poate transforma în abur, ceea ce nu permite cărnii să se rumenească și să se etanșeze bine.

3. Adăugarea cărnii într-o tigaie care nu este încinsă suficient

Adăugarea cărnii într-o tigaie ușor încinsă este o greșeală foarte frecventă și unul dintre motivele pentru care carnea se lipește la suprafață. O suprafata fierbinte ne va ajuta sa obtinem o carne mai gustoasa si mai gustoasa. Prin urmare, tigaia sau grătarul trebuie să fie foarte fierbinți. Așadar, înainte de a pune carnea în tigaie, se adaugă puțin ulei și se încălzește bine, dar fără să se afume.

Cand uleiul este fierbinte adaugam carnea. De asemenea, este indicat să folosiți un grătar de aceeași măsură cu dimensiunea cărnii pentru a preveni încălzirea și arderea uleiului în zonele tigaii care nu sunt în contact cu carnea.

4. O întorci de prea multe ori

Este greșit să întorci carnea de prea multe ori,, dar mai ales să faci asta prea devreme. Prin acestă manevră nu faci decât să ajuți carnea să se lipeasca de tigaie. Cotletele de porc sau friptura, de exemplu, au nevoie de o anumită perioadă de timp pentru ca suprafața să se gătească bine. Carnea trebuie lăsată să se gătească până când ajunge la o culoare închisă sau aurie.

Vom ști că este gata (o putem verifica ridicând unul dintre colțuri) dacă nu se lipește la ridicare. Daca vrem carnea putin fiarta, o vom gati la foc iute pe fiecare parte a bucatii, luand-o de pe foc inainte sa fie facuta in interior. Daca o vrem bine facuta, dupa ce s-a rumenit pe fiecare parte, vom mai reduce focul si o mai lasam putin. De asemenea, nu este indicat să perforați carnea deoarece procesul de recirculare a sucului de carne produs prin gătit se oprește.

5. Pui sare înainte de a găti

Deși există multe teorii în jurul sării și când este cel mai bun moment pentru a o adăuga, este indicat să nu o faceți înainte de prepararea cărnii, ci la sfârșit. Dacă faci asta la început, sucurile esențiale ale cărnii se pierd și aceasta devine mai uscată și chiar mai tare. Un alt aspect care ne va ajuta să savuram o carne bună este să o lăsăm câteva minute să se odihnească după gătire.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

4 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

4 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

4 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

4 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

4 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

4 zile ago

This website uses cookies.