Actual Politică

50 de bani/litru, a decis Guvernul pentru ieftinirea carburantului. Ce spune PSD despre măsură

ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat, iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

50 de bani/litru, a decis Guvernul pentru ieftinirea carburantului. Ce spune PSD despre măsură

”Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă”, a spus premierul.

Ciucă a menţionat că această măsură a fost adoptată şi de alte ţări.

”Am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost de asemenea adoptată şi de alte ţări, vorbim de Spania şi Franţa”.

”E o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”, a spus şeful Executivului.

Premierul a mai spus că jumătate din această reducere va fi decontată de stat.

”Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal la alimentarea cu combustibil. Valoarea va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a mai spus că, la finalul acestei perioade, vor analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri.

”Avem de asemenea la îndemână un instrument util, mă refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii”, a arătat Ciucă.

„Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună”

Colegii de coaliție, social-democrații nu își asumă decizia și susțin că ”alternativa PSD ar fi fost mai bună.

”PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați, astfel încât prețul carburanților să scadă cu 50 de bani.

Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari.

De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial”, a transmis PSD într-o postare pe Facebook.