Categories: Actual

Fetița de 5 ani va face transplant de ficat, dar nu are „hepatită misterioasă”. S-a schimbat și donatorul

Fetița de 5 ani va face transplant de ficat, dar nu are „hepatită misterioasă”. S-a schimbat și donatorul

Ministerul Sănătății a făcut comunicări oficiale, permanent, cu privire la cazurile de așa-zisă „hepatită misterioasă”. Primul caz apărut în România, cu complicații deosebite, a fost al unei fetițe de 5 ani. În urmă cu puțin timp, medicii au ajuns la un diagnostic clar.

Fetița de 5 ani cu hepatită severă, al cărui caz a figurat pe lista cu statele unde a apărut boala necunoscută a ficatului, va fi operată la Institutul Clinic Fundeni, de echipa de chirurgi formată de prof. dr. Irinel Popescu. 

Ministerul Sănătății a remis presei un comunicat despre starea fetiței și ce urmează să se întâmple după stabilirea diagnosticului. Redăm textul specialiștilor.

Fetița de 5 ani va face transplant de ficat, dar nu are „hepatită misterioasă”. S-a schimbat și donatorul

„Fetița de 5 ani cu hepatită severă, internată la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni în vederea efectuării transplantului hepatic.
În cursul zilei de azi (29 aprilie 2022), fetița în vârstă de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată la
Institutul Clinic Fundeni, unde va fi efectuat în perioada imediat următoare transplantul hepatic. Fetița este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică,având și alte comorbidități.

În timpul transportului cu ambulanța a fost însoțită de un medic specialist ATI de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Între timp a fost stabilită și cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opțiunea terapeutică.

În acest moment este internata in sectia de terapie intensivă de la Institutul Clinic Fundeni.
În cursul zilei de mâine(30 apr.) o echipă mixtă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul, având drept donator un tânăr cu vârsta de 17 ani”.

Băiatul de 17 ani se află în moarte cerebrală, dar el va salva viața a două persoane: fetița de 5 ani și un tânăr, ambii primind cei doi lobi ai ficatului donatorului.

Primele date, apărute în presa engleză, la debutul constatărilor despre „hepatita misterioasă”

În urmă cu o săptămână, presa străină a început să vuiască despre o boală misterioasă, care afectează ficatul copiilor. Este atât de gravă, încât în unele cazuri s-a ajuns la transplant de ficat.

Aproape 170 de cazuri de hepatită misterioasă au fost descoperite la copii în 11 țări europene, erau primele date, anunțate săptămâna trecută. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Marea Britanie, dar și România figura cu un caz pe lista statelor care au înregistrat astfel de cazuri grave.

Nu toți copiii au avut nevoie de internare. Dar, din cei 169, 17 au nevoie de transplant hepatic și cel puțin unul a murit. Infecția ar putea fi provocată de adenovirus, pentru că în cazul a 74 de copii analizele au arătat prezența acestuia, au fost de părere unii medici.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a numărului de cazuri de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar care nu sunt detectate. (…) În timp ce adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în curs de desfășurare pentru agentul cauzal”, au precizat reprezentanții OMS într-un comunicat.

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează substanțele nutritive, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția sa poate fi afectată.

Adriana Tudor

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

2 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

2 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

3 zile ago

This website uses cookies.