Actual Economic

7 milioane de români vor primi de la 1 ianuarie bani mai mulți. Cât îţi rămâne în buzunar dacă ai salariul minim de 3.000 lei

1.000 de lei sprijin financiar vouchere cadou indemnizație

Anul 2023 vine cu venituri mai mari pentru milioane de români. Salariile de la stat, venitul minim pe economie, dar şi pensiile cresc de anul viitor. Veştile ar fi bune, doar că toate aceste majorări nu ţin pasul cu rata inflaţiei, iar traiul e din ce în ce mai greu.

7 milioane de români vor primi de la 1 ianuarie venituri mai mari. Cât îţi rămâne în buzunar dacă ai salariul minim de 3.000 lei

Bugetarii vor avea, din 2023, salarii mai mari cu 10%. Se vor bucura de bani în plus profesorii, poliţiştii, dar şi personalul auxiliar din învăţământ şi sănătate. Pentru asta, statul ar urma să scoată din buzunar în jur de 3,8 miliarde de lei. Şi venitul minim pe economie creşte.

Guvernul a decis ca, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie să crească până la 3.000 de lei, de la 2.550 de lei. Astfel că un angajat va primi în mână 1.863 de lei. De această măsură ar urma să beneficieze peste două milioane de români.

Salarii mai mari din 2023. 200 de lei din salariul minim ar urma să nu fie impozitaţi de stat

Modul în care a fost reglementat e ridicol. Începând cu 1 ianuarie vom avea surpriza ca cineva care are salariul de 3.100 de lei brut va avea salariul net mai mic decât cineva cu 3.000, este de părere expertul fiscal, Gabriel Biriş, adăugând că „este suficient să te uiţi cât plăteşti la fiecare coş de cumpărături. Este cel puţin dublu acelaşi coş, faţă de anul trecut. Ceea ce unul mie îmi spune că inflaţia nu are cum să fie de 17%”.

Şi în construcţii vor fi salarii mai mari. Minimul va ajunge la 4.000 de lei brut.

Şi pensiile cresc din 2023. Punctul de pensie se majorează cu 12,5% şi ajunge de la 1.586 de lei la 1.785 de lei. De această măsură vor beneficia 4,9 milioane de pensionari.

Toate creşterile de venituri sunt însă diminuate de rata inflaţiei.

În noiembrie, inflaţia a ajuns la aproape 17%. Anul care vine nu aduce veşti mai bune

Analiştii financiari susţin că rata inflaţiei pentru anul viitor se anticipează să fie undeva la peste 10%, pe finalul anului. Deci să fim tot anul cu o inflaţie exprimată în două cifre şi abia poate în prima parte a anului 2024 să avem o inflaţie exprimată într-o singură cifră.

La început de 2023, economiştii se aşteaptă ca rata inflaţiei să crească şi mai mult, ca urmare a dispariţiei compensării preţului carburanţilor, dar şi a scumpirilor care se anunţă în urma creşterii taxelor şi impozitelor.