Actual International

A fost identificată echipa secretă care dirijează atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei. Ce susțin membrii acesteia 

A fost identificată echipa secretă care dirijează atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei. Ce susțin membrii acesteia 
digi24.ro

După șase luni de investigații, Bellingcat și partenerii săi, jurnaliștii de la The Insider și Der Spiegel au reușit să descopere cine face parte din grupul secret de ingineri militari care fac posibile atacurile cu rachete de croazieră ale Rusiei asupra Ucrainei.

10 octombrie 2022, ziua în care Rusia a atacat cele mai mari orașe ale Ucrainei cu rachete

În data de 10 octombrie 2022, chiar la primele ore, Rusia a atacat cele mai mari orașe ale Ucrainei cu rachete, care au ucis cel puțin 20 de persoane și au rănit peste 100, potrivit Serviciului Național de Urgență al Ucrainei.

Ulterior, Rusia s-a lăudat cu precizia chirurgicală a rachetelor de croazieră lansate și a pretins că atacurile din 10 octombrie 2022 au țintit centrele de comandă militare și de securitate și rețeaua națională de energie a Ucrainei.

Totuși, potrivit dovezilor publicate, mai multe rachete au lovit ținte non-militare, au avariat clădiri rezidențiale și au lovit grădinițe și locuri de joacă.

Atacurile cu rachete asupra Ucrainei din 10 octombrie, cele mai puternice de până acum

Se precizează că atacurile de amploare din 10 octombrie 2022 au fost cele mai mari bombardamente coordonate cu rachete de la începutul războiului. Atacurile au continuat și ziua următoare cu cel puțin 28 de rachete lansate.

Ca urmare a bombardamentelor, un număr mare de civili din Kiev, Lvov, Vinița și Dnipro fără electricitate. Apoi, atacurile cu rachete de croazieră asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au continuat și următoarea săptămână, atunci când Ucraina a spus că a interceptat trei astfel de rachete care se îndreptau spre Kiev.

Imaginile de la fața locului au arătat că rachetele folosite în atacuri erau de trei tipuri:

  • Kalibr – lansate de pe mare,
  • R-500 – lansate de la sol,
  • Kh-101 – lansate din aer.

Acestea sunt rachetele de mare precizie cu care Rusia se mândrește că distruge ținte militare, dar încă de la începutul războiului rachetele cu rază lungă de acțiune au fost folosite în mod repetat pentru distrugerea infrastructurii civile și a provocat sute de victime, precum în cazul rachetei de croazieră care a lovit zone rezidențiale din Odesa și Nikolaev.

În luna iulie 2022, într-o singură zi, au fost uciși 27 de civili în atacuri cu rachete de croazieră împotriva orașului Vinița. Aceste bombardamente, care au lovit ținte non-militare, sugerează faptul că:

  • rachetele nu au putut urma traiectoria de zbor pre-programată,
  • țintele au fost alese pe baza unor informații greșite
  • țintirea civililor a fost intenționată.

Apoi, în aprilie și iunie 2022, rachete de croazieră rusești au zburat pe deasupra centralelor nucleare din Ucraina, riscând astfel producerea unui accident nuclear.

Ucigașii de la butoane care programează rachetele de croazieră rusești sunt tineri cu experiență în domeniul IT și al jocurilor video

Iar majoritatea membrilor echipei de ingineri militari responsabili pentru atacurile cu rachete de croazieră ale Rusiei în Ucraina sunt femei și bărbați tineri, inclusiv un cuplu soț-soție, mulți dintre ei având experiență în domeniul IT sau chiar al jocurilor video, din care:

  • o parte au lucrat și în centrul militar de comandă al Rusiei din Damasc în perioada 2016-2021, atunci când Rusia a lansat atacuri cu rachete de croazieră în Siria,
  • o altă parte au fost decorați chiar de președintele rus Vladimir Putin.

Conform metadatelor de telefon, aceste persoane au comunicat cu superiorii lor în special înainte de multe dintre bombardamentele rusești cu rachete de croazieră de mare precizie, în urma cărora și-au pierdut viața sute de persoane și milioane de ucraineni au rămas fără electricitate și căldură.

Grupul, care lucrează acum din două locații, respectiv din sediul Ministerului Apărării de la Moscova și din sediul amiralității de la Sankt Petersburg, este ascuns adânc în interiorul „Centrului Principal de Calcul al Statului Major”, adesea prescurtat la GVȚ.

Deocamdată nu există nicio informație disponibilă care să lege GVȚ-ul Forțelor Armate ale Rusiei cu programarea rachetelor de croazieră.

GVȚ, „furnizor de servicii IT” și de „automatizare”

GVȚ, înființat în 1963, a fost descris în publicațiile militare drept un „furnizor de servicii IT” și de „automatizare” în cadrul armatei ruse. Iar inginerii din grupul clandestin sunt împărțiți în trei echipe – una pentru fiecare tip de rachete de mare precizie.

Potrivit Zvezda, în ciuda istoriei sale lungi, există foarte puține mențiuni publice despre existența institutului în media rusească de azi.

Potrivit unei analize a 126 de apeluri telefonice făcute în perioada 24 februarie – aprilie 2022, legătura dintre atacurile rusești majore cu rachete de croazieră împotriva Ucrainei și apelurile de dinainte de bombardmente a fost făcută de pe un număr de telefon care aparține unui ofițer de rang înalt al GVȚ. Este vorba de locotenent-colonelul Igor Bagniuk, iar telefonul folosit are aceeași adresă ca alți ofițeri ai GVȚ: Znamenka 19, sediul Statului Major al armatei ruse de la Moscova.

Autorii investigației au reconstruit o echipă de 33 de ingineri militari care par să fi raportat sau comunicat cel mai frecvent cu Bagniuk, potrivit unei analize a înregistrărilor telefonice.

Bagniuk, liderul grupului GVȚ

Bagniuk, cel care pare să fie comandantul direct al subunității care se ocupă de programarea atacurilor cu rachete de la GVȚ, a primit o medalie pentru participarea sa în operațiunile militare din Siria.
Inginerii militari aflați sub comanda lui Bagniuk sunt persoane tinere, cei mai mulți nu au încă 30 de ani, patru dintre ei având 24 de ani. Mulți dintre ei au terminat facultăți de matematică sau din domeniul IT și cu toții au primit instruire în ingineria militară la Academia Militară a Forțelor Rachetelor Strategice sau la Insititutul Ingineriei Militar-Navale.

Aceștia, spre deosebire de colegii lor din armată (cei mai mulți dintre ei riscându-și într-un fel viața în apropierea liniei frontului), lucrează din siguranța centrelor de comandă din Msocova și Sankt Petersburg și par să își vadă de viață neafectați de războiul în care ei joacă un rol esențial.

În ceea ce privesc salariile lor pe timp de război, valoarea acestora nu se cunoaște, dar potrivit estimărilor unora dintre membri care au activat în perioada 2018-2020, media salariilor primite s-a mărit de la 80.000 de ruble (1.300$) în 2018 la 130.000 de ruble (2.100$) în 2020.

Matvei Liubavin, cel mai valoros subordonat al lui Bagniuk

Matvei Liubavin, cel mai important subordonat al lui Bagniuk, bazat pe numărul mare de interacțiuni telefonice dintre cei doi, s-a născut în 1992 și s-a specializat în „automatizarea IT a sistemelor cu funcții speciale”. Liubavin a lucrat pentru două bănci și o companie farmaceutică și a avut o viață plină de activități: a călătorit în străinătate, a organizat spectacole de fashion și a făcut recenzii de filme pe Twitter.

De asemenea, Liubavin s-a implicat în acțiuni civice și a devenit un participant al Smart Voting, o inițiativă a fundației anti-corupție a lui Navalnîi prin care acesta încerca să îi convingă pe cei care ar fi votat cu partidul Rusia Unită a lui Putin cu orice alt partid candidat.

Membrii GVȚ pretind că nu au nicio legătură cu acest grup

În momentul în care au fost contactați de jurnaliști, mulți dintre membrii GVȚ au pretins că nu au nicio legătură cu acest institut.

Iuri Nikonov, așa-zisul șofer de autobuz

Iuri Nikonov, unul dintre inginerii care l-au contactat cel mai des pe Bagniuk în ultimele șase luni, a negat că ar ști ceva despre GVȚ sau despre război, spunând că este șofer de autobuz.

Serghei Ilin, „instalator independent”

Serghei Ilin, ale cărui înregistrări telefonice au arătat că a comunicat cu opt dintre membrii echipei care programează lansările cu rachete Kalibr, a spus că este un „instalator independent” și că nu are nicio experiență în calcul, cu toate că acesta apare îmbrăcat într-o uniformă miliară într-o poză de grup cu alți ingineri militari ai GVȚ.

Artem Vedenov, “măcelar”

Artem Vedenov, un alt membru al echipei lui Bagniuk, a spus că lucrează într-o fermă și le-a oferit reporterilor să le explice cum să măcelărească un porc sau să smulgă penele unei găini.

Ivan Popov “nu a auzit niciodată de GVȚ”

Ivan Popov, un alt inginer care lucrează în echipa Kalibr, a spus că a învățat singur să programeze în limbajul Phython, dar că nu a auzit niciodată de GVȚ sau de programarea traiectoriilor rachetelor,

Ekaterina Ciugunova, “florăreasa”

Ekaterina Ciugunova, parte din subunitatea Kalibr, a spus că este florăreasă.

Vladimir Vorobiev, neagă orice legătură cu GVȚ

Vladimir Vorobiev, inginerul care a negat că ar avea vreo legătură cu Ministerul Apărării sau cu GVȚ, s-a declarat șocat când i s-a arătat o poză cu el în uniformă militară și a spus că este prima oară când vede poza.

Șeful echipei secrete de ingineri militari vinde medalii pe care le-a primit de la Putin pe E-bay-ul rusesc

Bagniuk este și un utilizator activ al site-ului Avito.ru,  echivalentul rusesc al E-bay. În afară de tranzacțiile cu monede și electrocasnice, ofițerul rus oferă și o medalie care i-a fost înmânată de președintele Putin în 2014, pentru care ofițerul rus cere 6.500 de ruble (105$).

Medaliile au fost decernate „pentru contribuția adusă organizării Olimpiadei de la Soci”, potrivit descrierilor despre altemedalii de acest tip, citează digi24.ro