Actual

A început Săptămâna Patimilor! Lunea Mare, ce denie se citește și ce trebuie să facem

Luni Săptămâna-Patimilor
Foto: huff.ro

De astăzi, pentru toți creștinii ortodocși a început Săptămâna Patimilor,  numită și Săptămâna Mare. Această perioadă este cea mai bună ocazie să ne smerim și să căutăm să ne curățim spiritual. Metodele cele mai la îndemână sunt exacvt cele indicate de preoți: post, rugăciune și la spovedanie. De asemenea, caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile.

Deniile

Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujba nocturnă. În Transilvania, întâlnim cuvântul „straste” pentru denii. Acest termen are semnificaţia de „patimă”. Expresia „a merge în strasti” însemna „a merge la denii”.

Deniile se săvârşesc numai în două săptămâni din timpul unui an bisericesc şi anume: în săptămâna a cincea şi a şaptea din Postul Sfintelor Paşti. S-a păstrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Săptămâna Patimilor, pentru că ele se săvârşesc seara, potrivit troparului: „Iată, Mirele vine în miezul nopţii…”.

Chiar dacă Denia este o Priveghere, ea diferă de ceea ce Tipicul indica prin Priveghere. Denia este doar Utrenia simplă a zilelor de rând, în vreme ce Privegherea presupunea Utrenia unită cu Vecernia şi Litia. Dar şi că Utrenie simplă, Denia nu se aseamănă cu Utrenia din zilele de rând, pentru că ea cuprinde cântări şi rugăciuni specifice doar perioadei Sfintelor Paşti (troparul „Iată, Mirele vine…”, luminanda „Cămara Ta, Mântuitorule”, troparul „Când slăviţi ucenici…”), scrie crestinortodox.ro.

Ce este Săptămâna Mare

Săptămâna Mare, denumită și Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor, în creștinism reprezintă ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna de dinainte de Paște.

Săptămâna Patimilor reprezintă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv. În tradiția ortodoxă, Săptămâna Mare începe cu Sâmbăta lui Lazăr, ziua de dinainte de Duminica Floriilor.

Lunea Patimilor

Luni, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. E o pildă dată omului, din care trebuie să reţină, că Dumnezeu este atât iubire cât şi dreptate. Deci, la judecata de apoi, El nu doar va răsplăti, ci va şi pedepsi pe cei ce nu au rodit.

Lunea Mare este considerată fiind prima zi a Patimilor lui Iisus. În Biserică, la Liturghie, preotul citește istoria vieții Lui Isus pentru a le reaminti credincioșilor de momentul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.

Patriarhului Iosif  a fost acuzat de desfrânare, el ajunge în închisoare, iar după ce este eliberat este pus administrator peste tot Egiptul. Stăpânirea lui Iosif peste Egipt reprezintă o prefigurare a biruinței Lui Hristos asupra păcatelor lumii.