Duminică a fost o zi tristă pentru pasionații de deserturi, asta după ce Ado Campeol, supranumit de presa italiană ”tatăl celebrului tiramisu”, a murit la vârsta de 93 de ani.
Ado Campeol a fost proprietarul restaurantului ”Alle Beccherie” din Treviso din nordul Italiei. În acest restaurant s-a născut celebrul desert. Se pare că soția sa, asistată de unul dintre bucătarii șefi ai restaurantului, a inventat prăjitura delicioasă care a devenit extrem de populară la nivel mondial, scrie capital.ro.
Potrivit bucătarului-șef care a asistat-o pe soția lui Ado, Roberto Linguanotto, susține că invenția a fost rezultatul unui ”accident” produs în timp ce făceau înghetață de vanilie. Linguanotto a scăpat din greșeală mascarpone în castronul cu ouă și zahăr, iar după ce a a constatat că amestecul este unul gustos i-a spus soției proprietarului, Alba. Cei doi au perfecționat desertul adăugând pișcoturi înmuiate în cafea, presărând deasupra puțină cacao și botezându-l ”Tireme Sù”, ceea ce s-ar traduce prin ”Ridică-mă”.
Ulterior, în variantele adoptate, unii bucătari au adăugat rețetei originale și lichior, dar formula omologată de Academia Gastronomică în 2010 a exclus alcoolul pentru ca prăjitura să poată fi servită și copiilor.
Tiramisu cunoscut la nivel mondial folosește biscuiți înmuiați în cafea la care se adaugă o cremă pe bază de mascarpone. În România se face cu pișcoturi. Acesta a fost introdus în meniul restaurantului în anul 1972, dar familia nu făcut niciodată demersurile pentru a obține brevetul pentru această rețetă care a ajuns faimoasă la nivel mondial. Tiramisu avea să devină ulterior un simbol de marcă al gastronomiei italiene, adoptat de marii maeștri bucătari din întreaga lume.
De-a lungul timpului au existat însă mai multe dispute referitoare la originea prăjiturii, fiind vehiculată și ipoteza că acest desert era servit pe post de afrodiziac într-un bordel din orașul Treviso. În ciuda acestor speculații, este unamim recunoscut că locul unde a luat naștere tiramisu este restaurantul lui Ado Campeol.
Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneția, a fost printre cei care i-au adus un omagiu pe twitter: orașul a pierdut o altă vedetă a istoriei vinului și gastronomiei. Restaurantul ”Alle Beccherie” a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe măsură ce Paștele se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…
Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…
Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…
Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…
Ministerul Finanțelor lucrează la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului, accizele la tutun vor fi…
Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…
This website uses cookies.