Social

A treia creștere a pensiilor! Ce pregătește Guvernul

pensii pensionari (Sursă foto: playtech.ro)
sursa foto: arhiva companiei

În prezent, după aproape finalizarea recalculării pensiilor, Guvernul pregătește o nouă majorare a acestor venituri. Aceasta ar fi a treia creștere a pensiilor în mai puțin de șase luni.

De la 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor, aproximativ 3,5 milioane de pensionari vor beneficia de un venit mai mare. Autoritățile estimează o medie de 40% în plus. O a doua creștere a pensiilor este planificată pentru începutul anului viitor, odată cu indexarea punctului de pensie conform inflației, conform legii.

A treia creștere a pensiilor

O a treia creștere a pensiilor este programată pentru luna februarie. Aceasta va viza pensionarii care au primit prime, sporuri sau bonusuri neincluse anterior în calculul pensiei. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a oferit detalii în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN despre această a treia majorare.

Un exemplu este un pensionar cu 37 de ani vechime în industria textilă, care în prezent primește 2.600 lei pe lună. De la 1 septembrie, pensia sa va crește la 3.800 lei pe lună. Dacă poate dovedi că a primit bonusuri sau prime, ar putea primi bani în plus din februarie 2025.

Pensionarii trebuie să depună acte doveditoare, care vor fi verificate de autoritățile competente. Consiliul Concurenței a semnalat erori și a demarat o anchetă după ce pensionarilor li s-au cerut sume mari pentru documentele arhivate. În prezent, Consiliul Concurenței investighează serviciile oferite celor care solicită acte pentru recalcularea pensiilor.

„Toate adeverințele, care o mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată, colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare și lucrul acesta se va întâmpla începând cu 1 septembrie până în luna februarie 2025”, a mai subiniat Daniel Baciu.

În acest context, veniturile a peste 3,5 milioane de pensionari vor fi majorate începând cu 1 septembrie anul acesta. Astfel, restul de peste un milion de pensionari vor continua să primească pensiile actuale. Aceasta va fi valabilă doar până la 1 ianuarie 2025. Atunci toate pensiile vor fi indexate cu rata inflației, conform mediaflix.ro.