International

Absența lui Xi și a lui Putin de la summitul G20 nu surprinde. Ce subiecte vor fi atinse

Putin si Xi Sursa foto Stirile ProTV
Sursa foto Stirile ProTV

Faptul că președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, vor lipsi de la summitul G20 de săptămâna aceasta de la New Delhi nu este neobișnuit. De asemenea, această absenți nu ae nimic de-a face cu India. Acest lucru a fost transmis chiar de ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar pentru agenția de știri ANI.

Reprezentanții țărilor G20 negociază pentru a ajunge la un consens. De asemenea, își doresc să ajungă la o declarație la summitul din 9-10 septembrie de la New Delhi, a declarat Jaishankar în interviul difuzat miercuri.

G20 fără Xi și fără Putin

„Nu, nu. Nu cred că are vreo legătură cu India. Cred că orice decizie pe care o iau, vreau să spun că ei ar ști cel mai bine. Dar nu aș vedea-o deloc așa cum sugerați dumneavoastră”, a declarat el pentru ANI, la care Reuters deține o participație minoritară, când a fost întrebat dacă Putin și Xi lipsesc de la summit pentru că sunt supărați pe India.

Întrebat dacă absența lor va afecta construirea unui consens și producerea unei declarații la finalul summitului, Jaishankar a spus: „Negociem chiar acum… ceasul nu a început să ticăie ieri”.

Dar așteptările de la G20 sunt „foarte mari”. În momentul actual, New Delhi se confruntă cu provocarea de a face față unei „lumi foarte dificile” care se clatină sub impactul pandemiei, al conflictelor, al schimbărilor climatice, al datoriilor și al politicii, a spus el.

Summitul G20

G20 reunește cele 20 de economii majore ale lumii. liderii săi au ca obiectiv să încerce să găsească soluții la unele dintre problemele presante ale lumii. În momentul actual, există o diviziune geopolitică profundă cu privire la războiul din Ucraina care amenință orice progres, conform reuters.com.

Dar absența lui Putin și Xi, precum și diviziunile privind războiul înseamnă că va fi dificil să se ajungă la o Declarație a liderilor consensuală la summit, au declarat analiști și oficiali.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, se va concentra pe reformarea Băncii Mondiale. De asemenea, lideru de la Casa Albă va îndemna alte bănci multilaterale de dezvoltare să stimuleze acordarea de împrumuturi pentru proiecte privind schimbările climatice și infrastructura în timpul summitului. Trebuie recunoscu faptul că, preșdintele american va profita, cu siguranța, de absența celor doi lideri menționați anterior.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că speră să discute despre problemele digitale și securitatea alimentară. India a declarat că sunt în curs de desfășurare discuții privind un cadru global pentru reglementarea activelor criptografice.

Dezacordurile profunde privind războiul Rusiei în Ucraina, eliminarea treptată a combustibililor fosili și restructurarea datoriilor vor domina discuțiile. Aceste subiecte vor împiedica probabil încheierea de acorduri în cadrul reuniunii de două zile de la New Delhi.

Biden va discuta despre „o serie de eforturi comune pentru a aborda problemele globale”. Acesta va aduce în discuție schimbările climatice și „atenuarea impactului economic și social al războiului Rusiei în Ucraina”. Aceste informații au fost transmise de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan înaintea summitului.