Actual

Acești români vor primi un spor de 75% la salariu! Care sunt condițiile pentru a obține acești bani

IMM Ajutoarele de la stat Programul Family Start FamilyStart Bani Sursa foto Antena 3 CNN Creștere salarială
Sursa foto Antena 3 CNN

Unii funcționari publici ar putea fi eligibili pentru o creștere salarială de 75% și mai multe zile de concediu, conform unei modificări recente a Codului Muncii. În loc de cele 90 de zile specificate în actualul proiect, funcționarii ar putea primi compensația pentru orele suplimentare în 180 de zile libere.

Astfel, angajatorii vor fi obligați să le ofere lucrătorilor timp liber plătit în termen de 90 de zile calendaristice, drept compensație, dacă sunt nevoiți să lucreze ore suplimentare. Cu toate acestea, un proiect de lege propus care este acum în discuție în Senat permite ca această prevedere să fie modificată pentru bugetari.

Ce modificări sunt propuse

Termenul de compensare a orelor suplimentare prin zile libere plătite va fi extins la 180 de zile pentru personalul care lucrează în sistemul de ordine publică și siguranță națională, conform acestei norme.

Dacă Senatul va aproba măsura de modificare a Codului Muncii, aceasta ar putea deveni lege.  Măsura îi afectează doar pe angajații care lucrează în domeniul ordinii publice și securității naționale, dar vizează strict creșterea duratei de compensare a orelor suplimentare prin zile libere plătite de la 90 de zile la 180 de zile.

Documentul legislativ prevede că plata orelor suplimentare va fi plătită ca o excepție de la reglementările în vigoare.

„Prin ore libere plătite în următoarele 180 de zile calendaristice după efectuarea acesteia pentru cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”.

Angajații vor primi un spor de minim 75%

În prezent, munca suplimentară este recompensată prin zile libere plătite, luate la 90 de zile după efectuarea orelor suplimentare, potrivit Codului Muncii. În cazul în care timpul liber plătit nu este o opțiune în această perioadă, plata orelor suplimentare trebuie asigurată angajatului prin adăugarea la salariu a unui spor echivalent cu durata orelor suplimentare, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Potrivit MediaFlux, susținătorii proiectului de lege susțin că extinderea la 180 de zile a perioadei de timp în care munca suplimentară în afara orelor specificate în contractul de muncă poate fi compensată este absolut necesară, în special pentru lucrătorii din sistemul de ordine publică și de securitate națională, care se luptă să găsească resurse umane și fonduri adecvate.

În plus, acest lucru va duce la aranjamente de lucru mai adaptabile. „Prin crearea posibilităţii compensării muncii suplimentare cu timp liber corespunzător într-o perioadă mai mare de timp şi asigurarea desfăşurării activităţii instituţiilor menţionate în bune condiţii”.