Lifestyle

Aceștia sunt românii care au fost beatificați de către Biserica Catolică

Aceștia sunt românii care au fost beatificați de către Biserica Catolică

O fază importantă în procesul de canonizare, beatificarea reprezintă recunoașterea sfințeniei de către Biserica Catolică. Printre persoanele care au fost beatificate se numără și români, iar primul dintre ei a fost Fericitul Ieremia Valahul în anul 1625, Napoli. Mult mai târziu, în anul 1958 a fost și rândul Fericitei Veronica Antal să treacă prin același proces.

Fericitul Ieremia Valahul a fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea

Fericitul Ieremia Valahul s-a născut la 21 iunie 1556 într-un cătun din Moldova, Tzatzo, așa a numit-o Valahul în biografiile sale, iar la botez a primit numele de Ion. Ieremia a fost instruit în școala Mântuitorului la început de mama sa, și a păstrat toată viața iubirea pentru Iisus.

Ion a fost uns călugăr în mai 1579, iar din acel moment s-a dăruit definitiv lui Dumnezeu și bisericii. Dușmanul bârfei, Ieremia ținea posturi dure și făcea tot felul de acte pentru ca Domnul să fie mulțumit de el și a început să prindă daruri cerești. El a fost cel mai prețios infirmier pentru foarte mulți bolnavi, pe care i-a mântuit prin credință, iar toată lumea a început să-l vadă ca pe un înger.

I-a fost toată viața devotat Maicii Domnului, pe care o numea Măicuța, iar Preacurata chiar i-a apărut în față, cu Fiul în brațe și scăldată de lumină. A făcut numeroase minuni, în mare parte vindecări de boli incurabile, iar documentele vremii au consemnat aceste fapte, menționând chiar și numele şi familia celui vindecat, localitatea, martorii și afecțiunea. Fericitul Ieremia Valahul a fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea, la 30 octombrie 1983, când a ținut și un discurs istoric.

„Ieremia Valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor”

„Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că aţi cerut să fie aşezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi aţi descoperit mesajul său şi v-aţi unit în jurul persoanei lui, care sintetizează şi exprimă tradiţia voastră creştină şi aspiraţiile voastre, istoria voastră bimilenară, aşa de bogată, cu atâtea valori de credinţă.

Ieremia Valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor. El, care în viaţa sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală şi cea adoptivă, să contribuie, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între naţiuni şi la unitatea creştinilor, arătând, cu exemplul său, drumul principal, adică dragostea activă pentru fraţi, a afirmat Papa Ioan Paul al II-lea în limba română, potrivit vaticannews.va.

Alți șapte români au fost beatificați în 2019

Mai târziu, pe 8 ianuarie 2019 o comisie formată din nouă teologi ai Bisericii Catolice a dat un vot pozitiv pentru beatificarea altor șapte români pentru faptele din timpul vieții.  E vorba de șapte episcopi greco-catolice, respectiv Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Aceștia s-au stins în perioada cuprinsă între anii 1950-1970, fiind persecutați pentru credința lor de către comuniști. Potrivit istoricilor, viața acestora a fost studiată timp de zece ani, iar pe 19 martie 2019, la Blaj, Papa Francisc i-a beatificat.

Sursă foto: protv