Lifestyle

Acneea de sub masca de protecție, un coșmar. Ce trebuie să faci ca să îți aperi tenul de coșuri și iritații

Acneea de sub masca de protecție, un coșmar. Ce trebuie să faci ca să îți aperi tenul de coșuri și iritații

Masca a devenit un must-have în viața noastră. În plină criză din cauza COVID-19, cetățenii au fost nevoiți să se obișnuiască cu adăugarea acesteia la elementele esențiale de zi cu zi.

În consecință, mulți oameni încep să sufere de anumite probleme ale pielii care anterior nu existau, cauzate de combinația dintre mască și căldură.

Având în vedere că este necesar să purtăm măștile cu regularitate, este posibil să ajungem să ne confruntăm cu apariția sau accentuarea acneei, o afecțiune întâlnită la aproximativ 85% din populație.

Dr. Cristina Ioannou, specializată în dermato-venerologie și dermato-estetică, ne-a explicat ce este acneea și cum este indicat să ne îngrijim tenul de efectul negativ pe care îl pot avea măștile de protecție asupra pielii.

Acneea este o afectiune care afecteaza aproximativ 85% din populatia tanara si este mult mai severa la sexul masculin.

Primele semne apar odata cu pubertatea si ating apogeul in jurul varstei de 17 ani.

Sunt incriminati numerosi factori:

1. Factori genetici: cercetarile au aratat ca daca ambii parinti au acnee, sansa copilului de a face acnee la pubertate este de 50%.

2.Productia crescuta de sebum: severitatea acneei se coreleaza cu nivelul crescut de sebum.Zone precum fata( frunte, nas, barbie), torace anterior si posterior, au glande sebacee intr-un numar mai mare.

3.Anomaliile florei microbiene

4.Tulburari de keratinizare: formarea de comedoane

5.Inflamatia

Iar anumiti factori pot influenta negativ evolutia acneei.Cei mai importanti sunt:

1.Perioada premenstruala

2.Transpiratia

3.Stresul

4.Dieta: au fost incriminati ciocolata si carnea de porc

5.Ocluzia sau presiunea asupra pielii: acneea mecanica. Fenomen des intalnit in ultima perioada datorita purtarii mastii de protectie, cat mai multe ore, zilnic. Caldura locala, umiditatea, transpiratia, mecanismul de frecare, cauzate de purtarea mastii de protectie, pot duce la un exces de sebum si pot crea un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor.

Desigur, asta nu înseamnă ca nu trebuie să purtăm masca de protecție! Există un ritual de curățare și îngrijire a pielii, care poate duce la amelioarea, sau chiar rezolvarea acestei probleme.

ASTA NU INSEAMNA CA MASCA NU TREBUIE FOLOSITA

O curatare si o ingrijire a tenului cu produse adecvate si specifice tipului de ten pot duce la ameliorarea si chiar rezolvarea acestei probleme. Este de preferat sa folosim cat mai putine produse si machiaj, sa nu incarcam tenul si mai mult. Recomandarea mea ar fi, atunci cand dorim sa ne machiem, folosirea unui fond de ten dermato-cosmetic, noncomedogenic, specific tipului de ten.

6.Dereglarile hormonale: acneea femeii adulte -insotite de hirsutism( cresterea parului in zone nedorite), menstre neregulate. Necesita un control ginecologic si endocrinologic.Afectiunea cu care se asociaza cel mai frecvent este sindromul ovarelor polichistice.

Tratamentul se face in functie de forma si severitatea acneei. Pentru formele usoare este suficient tratamentul local si pentru formele medii si severe, de obicei tratamentul local trebuie completat de cel sistemic, ne-a spus Dr. Cristina Ioannou.