Actual International

Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg, printre protestatarii îndepărtați cu forța de poliție în Germania

Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg, printre protestatarii îndepărtați cu forța de poliție în Germania
Twitter@GretaThunberg

Am ajuns să trăim vremurile când anumite conflicte apar ca din senin. Și acesta este unul dintre ele. Imagini halucinante cu activisti de mediu, printre care și cunoscuta Greta Thunberg, care se bat cu poliția, au făcut înconjurul lumii, prin știri sau mesaje online.

Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg, printre protestatarii îndepărtați cu forța de poliție în Germania. Imagini halucinante

În grupul de protestatari scoși fizic de poliție dintr-o mină de cărbune din Germania s-a aflat și activista suedeză pentru climă Greta Thunberg. Imagini de-a dreptul halucinante cu altercația dintre activiștii de mediu și forțele de ordine au fost distribuite inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare.

Potrivit publicației germane Bild, aproximativ 70 de persoane se aflau la fața locului în momentul incidentului. După numeroase solicitări de a părăsi zona, poliția ar fi primit ordin să evacueze protestatarii prin forță. La un moment dat, în încercarea de a împiedica îndepărtarea lor, unii dintre ei ar fi fugit pe câmpurile adiacente.

Confruntările dintre polițiști și protestatari durează de mai multe zile. Miercuri 11 ianuarie 2023,  de exemplu, violențele au izbucnit după ce polițiștii germani au primit undă verde pentru a-i îndepărta pe aceștia. Autoritățile susțin că cel puțin 70 de polițiști au fost răniți, în timp ce activiștii i-au acuzat de „violență pură”.

Locuitorii din Lutzerath și-au eliberat proprietățile cu ceva timp în urmă, după ce instanțele germane le-au ordonat să plece. În ciuda protestelor, nu există nicio posibilitate de a anula faptul că mina de cărbune Garzweiler va fi extinsă.

Imagini video postate pe rețelele de socializare în ultimele zile au arătat încercările poliției de a îndepărta grupul. Polițiștii în echipament antirevoltă pot fi văzuți căzând în condițiile noroioase, unii dintre protestatari aruncând cu noroi în forțele de ordine.

Nouă dintre activiști au ajuns la spital, dar niciunul nu este grav rănit. Grupul contestă această afirmație a reprezentanților poliției locale și a anunțat că au fost mai mulți oameni de-ai lor, la final, în stare critică. Un purtător de cuvânt al poliției, citat de media externă, a confirmat că 154 de potențiale infracțiuni sunt în curs de investigare.

Locația unde s-au hărțuit fizic unii cu alții este una dintre cele mai mari mine în aer liber din Europa și este exploatată de compania energetică RWE. Garzweiler este o sursă importantă de lignit, care este utilizat în centralele electrice alimentate cu cărbune.

Situat în apropierea orașului Erkelenz din Germania de Vest, grupul de activiști a săpat tuneluri și a ridicat structuri temporare în cătun în încercarea de a împiedica continuarea lucrărilor la mină.