Actual Economic

Acuzaţii grave la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu despre o afacere dubioasă. Ce îi reproşează partenerii de coaliţie

Acuzaţii grave la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu despre o afacere dubioasă. Ce îi reproşează partenerii de coaliţie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu nu îşi găseşte liniştea. După ce a fost pe lista remanierii acum este criticat şi de colegii de guvernare. PSD îl critică din nou pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, după privatizarea Termocentralei Mintia. Într-o postare pe Facebook, senatorul Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, susține că termocentrala a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investite în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro.

Acuzaţii grave la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu. Ce îi reproşează partenerii de coaliţie

Liderul social democrat acuză Ministerul Energiei că înainte de retehnologizare Termocentrala Mintia nu era bună de vânzare, dr acum că procesul a fost încheiat este momentul potrivit.

Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro. Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau pe bază de cărbune. De neînțeles este de ce a ales ministrul această metodă de prin închiderea termocentralei. Cu toții știm că cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când Termocentrala Mintia era în funcțiune, nu au fost buni, se pare că trebuia, mai întâi, încheiată retehnogizarea grupului de 235 de MW și banii românilor să fie risipiți”, susține senatorul social-democrat, în postarea publicată pe pagina de Facebook a PSD.

Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD întreabă dacă nu puteau fi accesați bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul, în timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspăt retehnologizat, până când centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite.

„De neînțeles este de ce în plină criză energetică închizi capacități de producție fără să pui ceva nou în loc. Din păcate singurul răspuns pe care îl vom primi este că economia de piață este crudă, că se întâmplă și falimente, mai ales când liberalizarea ei se produce haotic”, mai scrie Oprea în postarea sa pe Facebook.

Cumpărătorul are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice

Potrivit Administratorului judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A, ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. Demararea investiţiilor va fi posibilă după acordarea de către autorităţi a avizelor şi autorizaţiilor necesare.

Termocentrala Mintia deţine terenuri de 3.297.807 mp

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de 3.297.807 mp, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente. Licitaţia publică a avut loc vineri, 26 august 2022, la sediul administratorului judiciar, la care s-a prezentat un singur ofertant, respectiv reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie înfiinţată special pentru această achiziţie. Este cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia.