Social

AEI. 3,4 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze

AEI. 3,4 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaz. Conform unei analize realizate de Asociatia Energia Inteligenta (AEI), aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-si renegocia pana la 1 iulie 2020 preturile pe care le vor plati dupa liberalizare. Dar, pana la ora actuala, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le ofera aceasta posibilitate.

Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, 80% dintre furnizori, nici macar nu isi informeaza clientii ca vor trece intr-o piata libera. Unde au posibilitatea de a-si negocia pretul gazelor.

De cealalta parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici stiu ca la data de 1 iulie 2020 vor intra in piata libera de gaze. Un numar si mai mic dintre acestia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul ca pretul nu va mai fi stabilit “de stat” si ca ei trebuie sa-l renegocieze impreuna cu furnizorii lor.

Analiza AEI este realizata pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vand catre consumatorii casnici din piata reglementata. Conform acestei analize, suntem cu 45 de zile inainte de liberalizare.

Cu toate acestea, majoritatea furnizorilor  nu isi informeaza clientii ca au optiunea de a-si renegocia preturile si nici nu le propun preturi noi.

Analiza Asociatia Energia Inteligenta arată că:

⦁ 80% dintre furnizorii actuali nu si-au informat ”casnicii” ca urmeaza sa fie ”liberalizati”, prin anunturi postate pe paginile lor de internet;

⦁ 83% dintre furnizorii actuali nu au facut oferte catre consumatorii casnici de gaze pentru perioada cand piata va fi liberalizata;

⦁ ofertele actuale propuse consumatorilor au preturi egale sau mai mari cu pana la 55% decat preturile din contractele existente. În conditiile in care cotatiile hidrocarburilor au scazut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19;

⦁ ofertele actuale, pentru cei care au trecut printr-o prima ofertare si renegociere, au preturi superioare preturilor estimate de AEI ca fiind corecte si variaza intre un plus de 5,5% si 64,5% fata de acestea, in functie de regiune;

⦁ exista oferte ”ciudate”, cu valabilitate exagerata, de exemplu, pana in anul 2030.

Alecu Carmen

Lucrez in presa din 1997, la diverse ziare („Monitorul de Vaslui”), reviste („Acasă Magazin”) și site-uri (www.evz.ro, www.infoactual.ro, www.doctorulzilei.ro)

Recent Posts

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

5 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

6 ore ago

Fraudă cu vouchere de vacanță! Ce se întâmplă dacă tichetele sunt schimbate în bani

Cinci polițiști din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, unul dintre ei la pensie, au fost…

7 ore ago

Veniturile unor anumiți români ar putea fi tăiate și cu 50%! Cine este afectat

Veniturile bugetarilor sunt în pericol să fie reduse, iar Guvernul are în vedere anumite măsuri…

8 ore ago

Pensionarea anticipată. Cum te poți pensiona mai devreme fără penalizări?

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit clarificări cu privire la criteriile conform cărora unii români…

9 ore ago

Ucraina, scutită de la plata taxelor vamale încă un an. Măsura a fost adoptată de UE

Ucraina va continua să beneficieze de suspendarea taxelor vamale pentru încă un an, până la…

10 ore ago

This website uses cookies.