International

Afganistanul a semnat un acord de extracție a petrolului cu o companie chineză

Afganistanul a semnat un acord de extracție a petrolului cu o companie chineză

Administrația din Afganistan, condusă de talibani, a semnat un contract cu o companie chineză pentru a extrage petrol din bazinul Amu Darya și pentru a dezvolta o rezervă de petrol în provincia Sar-e Pul din nordul țării.

Contractul a fost semnat joi de ministrul interimar al minelor și petrolului, Sheikh Shahabuddin Delawar, și de un oficial al Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC), în cadrul unei ceremonii desfășurate în Kabul, capitala Afganistanului.

Acesta a fost primul acord major de extracție a produselor publice de bază pe care administrația talibană l-a semnat cu o companie străină de la preluarea puterii, în 2021.

Viceprim-ministrul interimar Mullah Abdul Ghani Baradar și ambasadorul chinez în Afganistan, Wang Yu, au fost, de asemenea, martori la ceremonia de semnare, a raportat agenția de știri de stat Bakhtar News Agency.

„Recent, mai multe proiecte au fost aprobate de Comisia Economică și, odată cu asumarea lor, vor fi luate măsuri fundamentale pentru prosperitatea țării și bunăstarea publică”, a declarat Baradar.

„Solicităm companiei să continue procedura în conformitate cu standardele internaționale și în interesul populației din Sar-e Pul”, a adăugat el.

Luând cuvântul cu această ocazie, Delawar a declarat că, în cadrul acordului, compania chineză va extrage petrol dintr-o zonă care acoperă 4.500 de kilometri pătrați în mod colectiv în nordul provinciilor Sar-e Pul, Jawzjan și Faryab.

„Peste 3.000 de localnici vor avea locuri de muncă în cadrul acestui proiect”, a spus el.

Trimisul chinez a calificat acordul drept important pentru creșterea economică a țării devastate de război și un pas pozitiv spre relații strânse între Kabul și Beijing.

„Contractul petrolier Amu Darya este un proiect important între China și Afganistan”, a declarat Wang Yu.

CAPEIC va investi 150 de milioane de dolari pe an în Afganistan în cadrul contractului, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al administrației conduse de talibani, Zabihullah Mujahid.

Investiția sa va crește la 540 de milioane de dolari în trei ani pentru contractul de 25 de ani, a precizat acesta.

Administrația condusă de talibani va avea un parteneriat de 20% în proiect, care poate fi majorat la 75%, a adăugat el.

Compania de stat China National Petroleum Corp (CNPC) a semnat în 2012 un contract cu guvernul anterior al Afganistanului, susținut de Statele Unite, pentru a extrage petrol în bazinul Amu Darya din provinciile nordice Faryab și Sar-e Pul.

La vremea respectivă, se estima că în Amu Darya se aflau până la 87 de milioane de barili de țiței. Delawar a declarat că o condiție a acordului a fost ca petrolul să fie procesat în Afganistan.

Baradar a declarat la conferința de presă de joi că o altă companie chineză, pe care nu a numit-o, a întrerupt extracția după căderea guvernului anterior, astfel că acordul a fost încheiat cu CAPEIC.

Se estimează că Afganistanul dispune de resurse neexploatate de peste 1.000 de miliarde de dolari, care au atras interesul unor investitori străini, deși decenii de tulburări au împiedicat orice exploatare semnificativă.

De asemenea, o companie chineză de stat poartă discuții cu administrația condusă de talibani cu privire la exploatarea unei mine de cupru în provincia Logar din estul țării, un alt acord care a fost semnat pentru prima dată în timpul guvernului anterior.

China nu a recunoscut în mod oficial administrația talibană, dar are interese semnificative în țara aflată în centrul unei regiuni importante, pentru inițiativa sa privind infrastructura Belt and Road.

Contractul petrolier subliniază, de asemenea, implicarea economică a Chinei în regiune, chiar dacă gruparea ISIL (ISIS) a vizat cetățenii săi din Afganistan.

Anunțul a fost făcut la o zi după ce administrația talibană a declarat că forțele sale au ucis opt membri ISIL în raiduri, inclusiv unii dintre cei care au fost în spatele unui atac comis luna trecută asupra unui hotel din Kabul, destinat oamenilor de afaceri chinezi.