Actual

Afganistanul, situația extremă! Măsuri de urgență a comunității internaționale

Afganistanul, situația extremă! Măsuri de urgență a comunității internaționale

Afganistanul, situația extremă! Măsuri de urgență a comunității internaționale determinate de ofensiva rapidă a talibanilor în Afganistan,

NATO s-a reunit la Bruxelles pentru a discuta despre ultimele evoluții și despre decizia Statelor Unite și a Marii Britanii de a-și evacua diplomații și resortisanții din Afganistan. NATO  a spus, într-un comunicat, că va continua să susțină guvernul afgan și forțele de securitate cât de mult posibil. Alianța i-a avertizat pe talibani că, dacă vor prelua controlul ţării prin forţă, nu vor fi recunoscuți de comunitatea internațională.

O reuniune de urgență este anunțată și de Guvernul de la Londra, iar ONU avertizează că sunt posibile o catastrofă umanitară și o nouă criză a refugiaților.

 

Afganistanul, situația extremă! Talibanii au capturat al doilea oraș ca mărime din țară

 

Afganistanul, situația extremă generată de rapiditatea cu care evoluează situația din Afganistan, unde militanții islamiști talibani cuceresc oraș după oraș și se îndreaptă spre capitală, a forțat comunitatea internațională să reacționeze și să ia măsuri de urgență.

La sediul NATO de la Bruxelles, ambasadorii țărilor aliate discută împreună cu secretarul general, Jens Stoltenberg, despre această criză și în ce condiții va fi făcută evacuarea diplomaților și cetățenilor occidentali.

La Londra, premierul Boris Johnson a convocat și el pentru această seară o reuniune a cabinetului de securitate. Ieri, Marea Britanie a anunțat că va trimite 600 de militari pentru a evacua diplomații și cetățenii britanici din Afganistan, în timp ce Statele Unite au spus că vor trimite, în următoarele 48 de ore, 3.000 de militari pentru evacuarea cetățenilor și a personalului diplomatic și umanitar.

Germania își va reduce la minimum personalul diplomatic, iar Danemarca și Norvegia își închid temporar ambasadele.

Talibanii au cucerit astăzi capitala provinciei Logar, la 50 de kilometri sud de capitala Kabul, după ce mai devreme capturaseră capitala provinciei Helmand, tot în sud, și orașul Kandahar, în sud-est, al doilea oraș al Afganistanului și un punct comercial-cheie al țării.

Guvernul afgan pierde controlul în mai multe regiuni

Dintre orașele mari, guvernul afgan mai deține controlul în capitala Kabul, la Mazar-i-Sharif, în nord, și Jalalabad, în est. În aceste condiţii, ONU avertizează asupra unei catastrofe umanitare şi a unui posibil val de refugiaţi.

Rapiditatea cu care talibanii au acţionat după retragerea trupelor americane şi ale NATO a determinat o serie de critici la Washington la adresa preşedintelui Joe Biden, care a spus însă că nu regretă a această decizie.