Lifestyle

Află cum un îndulcitor comun poate provoca cancer! Avertismentul OMS

Zahăr, sursa foto GettyImages
sursa foto GettyImages

Potrivit unor surse, unul dintre cei mai populari îndulcitori artificiali din lume va fi probabil clasificat luna viitoare ca fiind cancerigen de către o importantă organizație internațională de sănătate, ceea ce l-ar pune în conflict cu industria alimentară și cu autoritățile.

Potrivit surselor, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), va clasifica aspartamul ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată în luna iulie.

Îndulcitorul este găsit într-o varietate mare de produse alimentare

Aspartamul este o substanță chimică care se găsește într-o varietate de produse, inclusiv în guma de mestecat Extra de la Mars și în sucurile dietetice Coca-Cola.

Hotărârea IARC este menită să stabilească dacă un produs reprezintă sau nu un posibil pericol, pe baza tuturor datelor disponibile. Ea a fost finalizată la începutul acestei luni, în urma unei reuniuni a specialiștilor externi ai grupului.

Între timp, decizii similare ale IARC pentru alte substanțe chimice au provocat litigii, i-au determinat pe producători să refacă formulările și i-au determinat pe consumatori să își exprime îngrijorarea cu privire la utilizarea acestora. Acest lucru a dat naștere la plângeri conform cărora evaluările IARC ar putea fi neclare pentru publicul larg.

În acest an, utilizarea aspartamului este, de asemenea, examinată de JECFA, comitetul OMS pentru aditivi. Acesta a început să se reunească la sfârșitul lunii iunie și este programat să își facă publice concluziile la 14 iulie, în aceeași zi în care IARC își face public verdictul.

Cât de periculoasă este substanța?

Aspartamul a fost considerat sigur pentru ingestie în limitele unei doze zilnice rezonabile de către JECFA încă din 1981. Pentru a fi în pericol, un adult de 60 kg ar trebui să consume între 12 și 36 de cutii de suc dietetic pe zi, în funcție de cantitatea de aspartam din băutură. Majoritatea autorităților naționale de reglementare, inclusiv cele din SUA și Europa, sunt de acord cu punctul său de vedere.

Avizele comitetului JECFA și ale IARC sunt ambele „confidențiale” până în luna iulie, potrivit unui purtător de cuvânt al IARC, dar ele sunt „complementare”, rezultatul IARC servind drept „primul pas fundamental în înțelegerea carcinogenității”. Comitetul pentru aditivi „efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de rău, cum ar fi cancerul, să apară în anumite circumstanțe și niveluri de expunere”.

Cu toate acestea, potrivit scrisorilor oficialilor americani și japonezi analizate de Reuters, mediul de afaceri și autoritățile de reglementare se tem că operarea a două proceduri în același timp sau aproximativ în același timp ar putea duce la neînțelegeri.

„Rugăm ambele organisme să își coordoneze eforturile de revizuire a aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului japonez al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, într-o scrisoare datată 27 martie către directorul general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.

În plus, în scrisoare s-a cerut ca, așa cum se întâmplă în prezent, rezultatele celor două organizații să fie publicate în aceeași zi. Delegația japoneză de la Geneva, unde se află sediul OMS, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.